FORSKNING

Norsk oljeteknologi skal holde drikkevannet rent

IKT-forskere allierer seg med vannforskere.

 Sensorer oppdage feil i vann og avløp, så drikkevannet kan forbli trygt å drikke.
Sensorer oppdage feil i vann og avløp, så drikkevannet kan forbli trygt å drikke. Bilde: Colourbox
Christina Benjaminsen, Gemini.noChristina Benjaminsen, Gemini.no
26. aug. 2014 - 07:00
Vis mer

Vi tar det for gitt: At vann- og avløpssystemer fungerer som de skal, slik at vi kan drikke rent vann fra springen, dusje, og gå på toalettet. Men det er ingen selvfølge.

Et nytt overvåkingssystem utviklet av Sintef skal nå bidra til å gi Oslos befolkning rent vann og fungerende avløp.

Eller rettere sagt: Sørge for at det forblir sånn – til så lave kostnader som mulig.

Men disse forskerne er langt fra spesialister innenfor rør og konstruksjoner. De er IKT-forskere med sans for avanserte sensorer og algoritmer som i samarbeid med vannforskere har utviklet systemet. Med seg på laget har de hatt Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Les også: Falske hormoner fra elektronikk ender i vannet vårt

Vibrerende feil

– Vi har installert et trådløst sensorsystem for å måle vibrasjoner i pumpestasjoner for vann og avløp.

Målet er å overvåke systemene kontinuerlig, slik at vi kan avsløre vibrasjoner, varmeutvikling og friksjon - før skader oppstår, forklarer IKT-forsker i SINTEF, Stig Petersen.

– Vi kan dermed være i forkant med reparasjoner og forebygge et mulig havari, forklarer forskeren. I tillegg bidrar systemet til å spare energi, fordi pumpene krever mye strøm og en feil vil øke strømforbruket.

Les også: – Hvis vi kunne brette ut poreveggene i fem gram aerogel, ville det dekke Lerkendal stadion

Teknologi fra oljebransjen

Prosjektet er en del av en større satsing på teknologioverføring. Sensorene som er tatt i bruk er nemlig opprinnelig utviklet for å overvåke olje- og gass-installasjoner – ofte helt trådløst.

– Sensorene kan skille de ulike vibrasjonene fra hverandre, blant annet gjennom å måle frekvensen på vibrasjonene i ulike kulelagre. Dette kobles med data fra leverandøren. Det gir klar beskjed til driftsansvarlig om hvor feilen ligger. Dette er teknologigjenbruk i praksis, sier Petersen.

Systemene bidrar også til økt samfunnssikkerhet og tryggere arbeidsplass for operatørene som befinner seg under jorda, med enorme vannledninger som "kolleger".

Les også: – Hull i hodet med direkteoppvarmet vann i Norge

Trafikklys i kontrollrommet

Nyvinningen er blitt godt tatt i mot av operatørene som jobber med pumpestasjonene: De har testet et system som gir klare signaler – ikke ulikt et trafikklys – på kontrollrommet. Det gjør at de raskere vil få beskjed om noe er galt. Det skaper både økt sikkerhet, forbedret tilgjengelighet og mindre penger på drifts- og vedlikeholdsbudsjettet.

De kan reparere en feil før den blir fatal, og kan forutse når en del må skiftes ut på en annen måte enn før. I tillegg sparer systemet energi.

Les også: Denne undervannsroboten kan du bygge selv

Kan tilpasses flere anlegg

Bildet viser en trådløs vibrasjonssensor som er montert på en motor i en av Oslo vannpumpe-stasjoner. Sensoren gjør det blant annet mulig å identifisere feil i motorens kulelagre, før feilen fører til driftsproblemer.
Bildet viser en trådløs vibrasjonssensor som er montert på en motor i en av Oslo vannpumpe-stasjoner. Sensoren gjør det blant annet mulig å identifisere feil i motorens kulelagre, før feilen fører til driftsproblemer. Bård Myhre, SINTEF
Nå håper forskerne at de gode resultatene gjør at flere kommuner blir interessert i å ta i bruk tilsvarende løsninger. Systemet kan nemlig tilpasses andre typer pumpeanlegg.

– Hvert eneste anlegg har ulike pumper og ulikt utstyr, så systemet må naturligvis skreddersys. Men det er ingen stor oppgave, tilføyer Petersen.

Denne saken ble opprinnelig publisert på Gemini.no – et nettsted for forskningsnytt fra NTNU og Sintef. Artikkelforfatteren er tilknyttet NTNU.

Flere saker fra Gemini:

Nissan lot norske forskere hente ut data direkte fra bilens indre  

Nordmann utvider Kelvins bølgeteori 127 år etter  

– Det er nærmest som alkymi

Norske forskere avslører hva som skjer inne i reaktorer  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.