INDUSTRI

Norsk økonomi er bare 2,4 prosent resirkulær

Hele 97,6 prosent av materialene vi forbruker i Norge hvert år, blir ikke ført tilbake til kretsløpet, viser en fersk analyse.

Ifølge rapporten har Norge et av de høyeste forbrukene per innbygger i verden, med 44,3 tonn per person.
Ifølge rapporten har Norge et av de høyeste forbrukene per innbygger i verden, med 44,3 tonn per person. Foto: Morten Brakestad
27. aug. 2020 - 10:49

Rapporten som viser at norsk økonomi kun er 2,4 prosent sirkulær, går under navnet Circularity Gap Report Norway. Den er gjennomført på initiativ fra Skift, Virke og Circular Norway, og er støttet av blant annet Naturvernforbundet, Forbrukerrådet, Avfall Norge og Schibsted.

Rapporten er den første som undersøker hvor stor andel av Norges forbruk av råstoffer som verden kan gå tom for, som blir ført tilbake til kretsløpet. Analysen viser at 97,6 prosent av materialene som brukes her til lands, ikke blir ført tilbake.

På verdensbasis er sirkulariteten målt til 8,6 prosent, ifølge rapporten, som ble lagt fram torsdag morgen. Og mens Norge ligger helt nede på 2,4 prosent, befinner Nederland seg på 24,5 prosent.

Analysen kan sies å komme på et aktuelt tidspunkt. Både Folkeopplysningen og Debatten på NRK har tatt opp gjenvinning og kildesortering denne uken.

– Må knuse vårt eget selvbilde

En omlegging fra lineær til sirkulær økonomi innebærer at man skal bevege seg vekk fra bruk og kast, over til gjenbruk.

– 2,4 prosent sirkularitet er jumboplass, og det kan vi ikke leve med. Vi må knuse vårt eget selvbilde og ikke tro at vi er i mål fordi vi har vannkraft og er verdensmestere i panting. For å få til omleggingen til sirkulærøkonomi må vi se på hele økonomien, og her er handels- og tjenestenæringen avgjørende, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke i en pressemelding.

Regjeringen har i Granavolden-erklæringen også satt som mål at Norge skal være «et foregangsland i utviklingen av en grønn, sirkulær økonomi som utnytter ressursene bedre», og at det skal utarbeides en nasjonal strategi for sirkulær økonomi.

Høyest forbruk per innbygger

Ifølge rapporten har Norge et av de høyeste forbrukene per innbygger i verden, med 44,3 tonn per person.

Regjeringen har ikke satt et klart mål for hvor sirkulært Norge skal være, men ifølge rapporten kan Norge nå en sirkulærandel på 45,8 prosent gjennom tilrettelegging og omstilling av næringslivet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Analysen undersøker forskjellige scenarioer innen ulike næringer som kan bidra til en mer bærekraftig sirkulærøkonomi. Dette innebærer blant annet en tydelig reparasjons-, gjenbruks- og resirkuleringsøkonomi, sirkulære matsystemer og en sirkulær byggebransje.

– Resultatene i denne rapporten viser at vår økonomi er bygget rundt lineære prinsipper, og at vi har et stort potensial for forbedring, sier administrerende direktør Bjørn K. Haugland i Skift, medlemsorganisasjonen for næringslivets klimaledere.

Det er høringsfrist på den første strategien om sirkulær økonomi 1. september. Strategien kommer i desember.

Den nylige innføringen av studieavgifter for internasjonale studenter fra land utenfor EØS har kastet en mørk skygge over fremtidige tilgang til kvalifisert arbeidskraft, ifølge kronikkforfatterne. Illustrasjonsfoto.
Les også

Studieavgifter truer regionens evne til å konkurrere globalt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.