Norsk næringsliv blant de ti beste i talentutvikling

Vi slår Sverige.

Norsk næringsliv blant de ti beste i talentutvikling
Asian man presenting his ideas on a flipchart during a business meeting with caucasian colleagues in beautiful environment, might be a startup company Bilde: Frank Gaertner - www.facebook.co
Norge er sjuende best i verden til å tiltrekke seg og holde på talentene i næringslivet. Best er Sveits, med Danmark på andre plass. Men vi slår Sverige.

Det viser en rangering av 63 land gjort av handelshøyskolen IMD i Sveits. IMDs årlige World Talent Ranking evaluerer metodene landene bruker for å tiltrekke seg og holde på talentene som er nødvendige for at næringslivet skal blomstre.

Alle de nordiske landene er inne på årets ti-på-topp-liste. Finland er på 5. plass, Sverige på 9. plass.

– De nordiske landene topper talentrangeringen, men må gjøre mer for å tiltrekke seg utenlandsk arbeidskraft, konkluderer IMD.

IMD har sett på landenes evne til å utvikle, tiltrekke og beholde talenter i arbeidslivet. De tre kategoriene viser hvor bra landene gjør det på en rekke områder som utdanning, lærlingordninger, opplæring på arbeidsplassen, språkferdigheter, levekostnader, livskvalitet, lønn og skattesatser.

Som i fjor

Norge havnet på 7. plass også i fjor, mens vi havnet noe høyere, på 4. plass, i 2015.

Ifølge IMD ligger Norge helt i toppen på områder som livskvalitet og medarbeidermotivasjon. Norge er også best til å beholde medarbeidere med høy utdannelse og ekspertise i landet, og unngår dermed «brain drain» eller hjerneflukt, påpekes det i rapporten.

– De nordiske økonomiene har generelt svært høy livskvalitet, ekstremt gode utdanningssystemer og gjør massive offentlige investeringer i utdanning. Samtidig er de nordiske landene vanskelig tilgjengelige for utenlandsk talent, hovedsakelig på grunn av de høye levekostnadene, sier direktør Arturo Bris i IMD World Competitiveness Center.

Dansk sølvplass

Med sin andreplass i IMD World Talent Ranking er Danmark samlet sett høyest rangert av de nordiske landene. Danskene ligger på førsteplass i kategorien investering og utvikling, med omfattende investeringer i utdanning. Danmark ligger også på andreplass når det gjelder språkferdigheter.

Av de 15 landene som scorer best, ligger 11 i Europa.

– De gjør betydelige investeringer i sine førsteklasses utdanningssystemer, de tilbyr en overlegen livskvalitet og de gir gode muligheter for karriereutvikling gjennom hele yrkeslivet, skriver IMD i en pressemelding.

I tillegg til Mongolia og Venezuela, som ligger helt nederst på IMD World Talent Ranking, domineres den nedre delen av østeuropeiske land som Kroatia, Romania og Ukraina.