KARRIERE

Norsk næringsliv blant de ti beste i talentutvikling

Vi slår Sverige.

Asian man presenting his ideas on a flipchart during a business meeting with caucasian colleagues in beautiful environment, might be a startup company
Asian man presenting his ideas on a flipchart during a business meeting with caucasian colleagues in beautiful environment, might be a startup company Bilde: Frank Gaertner - www.facebook.co
21. nov. 2017 - 07:40
Norge er sjuende best i verden til å tiltrekke seg og holde på talentene i næringslivet. Best er Sveits, med Danmark på andre plass. Men vi slår Sverige.

Det viser en rangering av 63 land gjort av handelshøyskolen IMD i Sveits. IMDs årlige World Talent Ranking evaluerer metodene landene bruker for å tiltrekke seg og holde på talentene som er nødvendige for at næringslivet skal blomstre.

Alle de nordiske landene er inne på årets ti-på-topp-liste. Finland er på 5. plass, Sverige på 9. plass.

– De nordiske landene topper talentrangeringen, men må gjøre mer for å tiltrekke seg utenlandsk arbeidskraft, konkluderer IMD.

IMD har sett på landenes evne til å utvikle, tiltrekke og beholde talenter i arbeidslivet. De tre kategoriene viser hvor bra landene gjør det på en rekke områder som utdanning, lærlingordninger, opplæring på arbeidsplassen, språkferdigheter, levekostnader, livskvalitet, lønn og skattesatser.

Som i fjor

Norge havnet på 7. plass også i fjor, mens vi havnet noe høyere, på 4. plass, i 2015.

Ifølge IMD ligger Norge helt i toppen på områder som livskvalitet og medarbeidermotivasjon. Norge er også best til å beholde medarbeidere med høy utdannelse og ekspertise i landet, og unngår dermed «brain drain» eller hjerneflukt, påpekes det i rapporten.

– De nordiske økonomiene har generelt svært høy livskvalitet, ekstremt gode utdanningssystemer og gjør massive offentlige investeringer i utdanning. Samtidig er de nordiske landene vanskelig tilgjengelige for utenlandsk talent, hovedsakelig på grunn av de høye levekostnadene, sier direktør Arturo Bris i IMD World Competitiveness Center.

Dansk sølvplass

Med sin andreplass i IMD World Talent Ranking er Danmark samlet sett høyest rangert av de nordiske landene. Danskene ligger på førsteplass i kategorien investering og utvikling, med omfattende investeringer i utdanning. Danmark ligger også på andreplass når det gjelder språkferdigheter.

Av de 15 landene som scorer best, ligger 11 i Europa.

– De gjør betydelige investeringer i sine førsteklasses utdanningssystemer, de tilbyr en overlegen livskvalitet og de gir gode muligheter for karriereutvikling gjennom hele yrkeslivet, skriver IMD i en pressemelding.

I tillegg til Mongolia og Venezuela, som ligger helt nederst på IMD World Talent Ranking, domineres den nedre delen av østeuropeiske land som Kroatia, Romania og Ukraina.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.