OFFSHORE

Norsk kompetanse til Australia

Phillips Petroleum Pty Ltd har gitt en kontakt på å gjøre ferdig tre plattformer utenfor Australia til Aker Maritime og selskapets australske partner Clough Engineering. Nøkkelpersoner i Bayu Undan-prosjektet hentes fra de norske datterselskapene Aker Offshore Partner, Aker Elektro og Aker Stord.

– 15-30 nordmenn med spesiell kompetanse innen gjennomføring av offshoreprosjekter og byggeledelse skal jobbe med prosjektet, sier Torbjørn S. Andresen, informasjonssjef ved Aker Maritime ASA.

Internasjonal kompetanse

– Målet er å bli hovedsamarbeidspartner på tvers av landegrensene for en del av de internasjonale operatørene i oljeindustrien. Vi jobber med å finne områder å være spesialister på som kan brukes over hele verden, sier informasjonssjefen.

En viktig suksessfaktor i prosjektene er at selskapet knytter til seg anerkjente lokale partnere, ifølge Andresen. Dette fordi politikerne ofte ønsker lokalt innhold. Dessuten øker troverdigheten og den prismessige konkurranseevnen.

– Det er mye snakk om hvor vanskelig det er å eksportere kompetanse og teknologi fra Norge. Vi har pakket kompetansen på en slik måte at vi er konkurransedyktige. Det innebærer at vi bruker våre egne spesialister som nøkkelpersonell, og ansetter resten av prosjektfolkene lokalt på byggestedet, forteller Andresen til tekblad.no.

Ferdigstiller plattformdekkene

Aker Maritime har tidligere stått for prosjektering av hele Bayu Undan-utbyggingen gjennom Aker Maritime Inc., et selskap som nå er solgt. Den nye kontrakten innebærer at dekkene til de tre plattformene skal gjøres ferdig og kobles sammen med understellene ute på feltet.

Kontraktverdien er 450 millioner kroner totalt. Det norske selskapets andel er i underkant av 200 millioner kroner. Byggingen skal foregå på verksted i Bahrain, Korea og Singapore. Arbeidet starter straks. Produksjonen på feltet skal ifølge planen starte i 2004.

Står sterkere

Den sterke deltakelsen i Bayu Undan-prosjektet styrker Aker Maritimes muligheter til å få flere kontrakter i Australia.

– Australia ligger an til å bli et prioritert marked for oss. Mange offshoreprosjekter er i ferd med å starte. Vi utvider vår virksomhet i landet, sier informasjonssjef Andresen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.