KRAFT

Norsk kjernekraft med Frp i regjering

Ole K. Helgesen
20. aug. 2008 - 23:10

Stortingsrepresentanten Ketil Solvik Olsen blir nevnt som en het kandidat til olje- og energiministerposten i en eventuell Frp-regjering.

Hvis han kommer inn i olje- og energiministerens kontor, vil han hente frem rapporten til thoriumutvalget som Åslaug Haga la langt nede i en skuff.

– I regjeringsposisjon vil vi gå inn for en norsk satsing på kjernekraft, sier Solvik Olsen og støtter seg til tyngre miljøer.

- Både lederen av FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået anbefaler at det bygges mange nye kjernekraftverk i verden. Derfor er det i vår egeninteresse å øke satsingen på denne teknologien. Det burde i alle fall kunne være mulig å følge opp thoriumutvalgets anbefalinger uten at det blir altfor mye ramaskrik, sier han.

Les også: Atomarbeidere avslører slette sveiserutiner

Øke forskningen

I fjor satte den rødgrønne regjeringen ned en gruppe eksperter i det såkalte thoriumutvalget. Utvalget mente Norge måtte følge utviklingen innen kjernekraft.

– Norge mangler kompetanse, og må engasjere seg mer i det som skjer innen kjernekraftforskning i Europa, sa lederen i thoriumutvalget, professor Mikko Kara, da han la frem utvalgets anbefalinger til regjeringen tidligere i år.

Han mener Norge må bli med i EUs samarbeidsprogram for nukleær forskning, Euratom. Solvik Olsen støtter Kara.

– Mange land vil satse på kjernekraft uansett hva Norge gjør. Derfor er det viktig å øke den norske kompetansen på feltet. Dette kan vi få gjennom medlemskap i Euratom. Solvik Olsen støtter også thoriumutvalgets anbefaling om at det blir gjennomført nærmere undersøkelser av thoriumressursene i Fen-komplekset ved Porsgrunn og andre områder som er aktuelle for thoriumutvinning i Norge.

Les også: Den vanskelige havvinden

Ideelt for kraftbalansen

Ifølge stortingsrepresentanten vil det ikke være aktuelt å bygge kjernekraftverk i Norge umiddelbart.

– Jeg tror ikke det er nødvendig å bygge kjernekraftverk i Norge innen de fire til åtte neste årene. Men dersom lagrings- og spredningsproblematikken blir løst på en god måte, har jeg ingen problemer med å vurdere kjernekraftproduksjon i Norge seriøst. Det ville vært ideelt for den norske kraftbalansen dersom vi kjørte kjernekraftproduksjon i bunn og brukte vannkraften som reservekraft.

– Store protester

Energi- og miljøpolitiker Peter S. Gitmark i Høyre sier han støtter thoriumutvalgets anbefaling om å øke kompetansen innen kjernekraft.

– Jeg har stor forståelse for at mange land satser på kjernekraft. Det er en god løsning dersom man erstatter bruk av fossile energikilder. Derfor er det også viktig at Norge holder seg oppdatert innen dette feltet. Men jeg tror ikke det er spesielt realistisk å forvente at det blir bygget kjernekraftverk i Norge. De protestaksjonene vi ser mot vindmøller er nok bare småtteri i forhold til hva det hadde blitt dersom man skulle bygge et atomkraftverk, sier Gitmark.

Les også: –Miljøvernere vil ha kjernekraft

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.