KRAFT

Atomarbeidere avslører slette sveiserutiner

Sveisearbeidene ved byggingen av verdens største kjernekraftverk Olkiluoto 3 har pågått uten noen form for instruksjoner i lang tid, avslører finsk TV-program.
Sveisearbeidene ved byggingen av verdens største kjernekraftverk Olkiluoto 3 har pågått uten noen form for instruksjoner i lang tid, avslører finsk TV-program. Bilde: Nick Cobbing
Jannicke Nilsen
20. aug. 2008 - 12:19

Greenpeace gikk i forrige uke ut med en rapport som avdekket dårlige sikkerhetsprosedyrer ved anleggsarbeidene ved det som skal bli verdens største kjernekraftverk, finske Olkiluoto 3.

Les også:

Spesielt spesifikasjonene for hvordan sveisearbeider skal gjennomføres holdt ikke mål.

Men ifølge det ukentlige TV-programmet Ajankothainen kakkonen er saken langt værre.

Uten ledelse

I programmet, som ble sendt forrige uke, kom det fram at sveisere har arbeidet langt over ett år uten tilgang til noen form for sveiseinstruksjoner eller arbeidsledelse.

Flere koordinatorer for sveisearbeidene, som det franske selskapet Bouygues har ansvaret for, lar seg intervjue i programmet.

Advarte

Av intervjuene kommer det fram at arbeiderne i lang tid advarte ledelsen om at det ikke fantes tilgjengelige sveiseinstruksjoner på arbeidsplassen.

Den finske næringsministeren Mauri Pekkarinen har ifølge svenske YLE Nyheter fått en muntlig orientering om saken av strålesikkerhetssentralen STUK.

Pekkarinen vil så langt ikke avbryte anleggsarbeidene ved atomkraftverket.

Avviser svikt

Strålesikkerhetssentralen har nå fått i oppdrag å utrede om arbeidet ved reaktoren er korrekt utført.

Franske Areva, som leder utbyggingen av reaktoren, avviser at det foreligger brudd på sikkerheten.

Atomkraftverket bygges med fransk reaktorteknologi av typen EPR (European Pressurised Water Reactor), og får en kapasitet på hele 1600 MW.

Les mer:



Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.