ENERGI

"Norsk" Kina-strøm på nett

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
4. sep. 2003 - 08:00

Først i 2009 skal vannkraftverket være ferdig med 26 turbiner installert og med til sammen 18.700 MW effekt.

Prøvedrift og testing startet i juni og juli. I disse dager begynner turbinene å levere strøm ut på nettet. Hver turbin er på 720 MW.

Verdens største byggeprosjekt - oppdemmingen av Yangtze - skal også inneholde verdens største vannkraftverk. Årsproduksjonen blir på 84,7 TWh. Hensikten med prosjektet er todelt - temme Yangtze for å redde millioner av menneskeliv fra å gå tapt i flommer samt produsere miljøvennlig vannkraft.

Alstom forsinket

Kineserne følger timeplanen, men måtte reddes av norsk vannkraftekspertise fra GE Hydro (tidligere Kværner Energy) for å nå milepælen om prøvedrift og levering på nett fra august.

GE Hydro har stått for design og produksjon av tre gigantiske turbinhjul. Det første ble levert to-tre uker forsinket i januar fjor, men det betydde lite. Kraftstasjonsbyggingen var etter skjema. Det andre løpehjulet ble levert en måned før tida og det tredje tre måneder og 10 dager før kontrakt. Da var byggeplassen klar for å ta imot turbinene. Franske Alstom skulle ha installert ett av sine løpehjul, men de ligger håpløst etter planen med hele 15 måneder. Dermed kunne GE-turbinen monteres i stedet og prøvedriften komme i gang.

Kværner-patent

- Dette er en fjær i hatten for oss, sier prosjektleder Finn Bugge i GE Hydro til Teknisk Ukeblad.

Three Gorges bygges i første omgang ut med 14 turbiner. Ordren var så stor at den ble delt på tre konsortier. Kværner var opprinnelig med og tilbød en ny patentert løpehjulsteknologi (såkalte X-blades) med høyere virkningsgrad. Kineserne ble over seg av begeistring da modellprøver viste overlegne egenskaper.

På grunn av Kværners finansielle problemer på slutten av 90-tallet og kinsernes pressing av priser, trakk Kværner seg. Kineserne klarte å presse ett av konsortiene til å bruke Kværner-teknologien på tre løpehjul og på hydraulikk på noen flere. I dag har GE Hydro overtatt Kværners rolle og teknologi. Nå sitter vannkraftingeniørene i GE Hydro på Kjeller og Sørumsand og vrir hendene i spenning, mens de venter på testresultatene fra Kina.

- En ting er å vise at teknologien virker i en modell, noe annet er å få det bevist i praksis, sier Bugge, som føler seg trygg på at deres turbiner vil fungere som planlagt.

Innen nyttår skal ytterligere tre turbiner settes i drift. Det er to mer enn milepælsplanen tilsier. Disse turbinene skal bygges etter andre spesifikasjoner og produseres andre steder. Dermed vil GE Hydro få testet sine turbiners ytelser i forhold til andre leverandører. Det kan bli avgjørende når spesifikasjonene for de 12 neste turbinene sendes ut neste år.

- Vi håper og tror at våre løpehjul og hydraulikk er så overlegne at det dermed legger grunnlaget for kinesernes spesifikasjoner, sier Bugge. - Kineserne er rå til å forhandle og få det som de vil. Det er svært utfordrende å jobbe med dem. Bugge er klar til å forhandle om 12 nye turbiner neste år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.