INDUSTRI

Norsk firma vil gi deg svar på blodprøvene dine

Enten via smartklokka eller på epost.

Rett hjem: Det norske firmaet tilbyr kundene å få svar på blodprøvene i posten.
Rett hjem: Det norske firmaet tilbyr kundene å få svar på blodprøvene i posten. Bilde: Colourbox
2. feb. 2015 - 10:10

Moderne smartklokker holder oversikt over trening, søvn og puls. Vi blir vant til å ha viktige helsemarkører på kroppen, og at vi ikke trenger å gå til legen for å få rede på alt.

Den trenden har også nådd norske Vitas. Selskapet, som ble etablert av Thomas Erik Gundersen i studietiden ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo, har spesialisert seg på kjemisk analyse. Det har de gjort i 20 år og har vokst organisk til en svært lønnsom virksomhet med 15 ansatte i Forskningsparken i Oslo.

Kundene til det GMP-sertifiserte laboratoriet er primærhelsetjenesten, akademia, næringsmiddelindustrien, farmasøytisk industri, oljeindustrien og andre som trenger raske og svært nøyaktige analyser. Nå står de foran et nytt og potensielt enormt marked.

Les også: Her nødlander flyet med fallskjerm

Må gjennom huden

I motsetning til pulsmåling og skrittelling må man ha en blod- eller spyttprøve for å kunne si noe om biologiske og kjemiske markører i kroppen. Da holder det ikke med en smartklokke.

Ny teknologi og avanserte analysemetoder har gjort dette tilgjengelig. Vitas har etablert en tjeneste som gjør at folk kan betjene seg selv.

De kan ta blodprøver fra fingertuppen med enkle engangskits selv og putte dem i postkassen. Om de ikke får svar øyeblikkelig på smartklokka, får de resultatene elektronisk i løpet av noen dager.

Les også: Denne kan gjøre deg til den mest populære på stranda i sommer

Smart helse: Thomas Erik Gundersen i Vitas opplever en kraftig vekst i selvbetjeneingsmarkedet for blodprøver.
Smart helse: Thomas Erik Gundersen i Vitas opplever en kraftig vekst i selvbetjeneingsmarkedet for blodprøver.

Internasjonalt marked

– Dette er et internasjonalt marked. Vi mottar 4000 konvolutter prøver hver måned og vi tror det kommer til å doble seg eller mer neste år. Det kan være alt fra å teste hvordan et legemiddel tas opp i kroppen, dopingtester, konsentrasjon av vitaminer, blodsukker osv. Self tracking, eller selvovervåkning, er et nytt tjenestetilbud innen helse som er drevet frem av helsefokuset til de store som Apple, Google og Samsung, sier Gundersen.

Self tracking er et sted mellom smartklokka og en legetime, mener Gundersen. Folk kan teste seg selv overalt. Resultatet kommer digitalt etter noen dager.

– Dette er ikke kostbart, men det avhenger av hva som skal analyseres. Vi tar mellom 100 og 700 kroner for en prøve. Det kan vi gjøre fordi vi jobber svært rasjonelt. Vi har ikke tenkt å betjene kunder individuelt, men å bruke partnere. Det vil gi oss en mye større flate mot dette markedet, sier han.

Les også: Dette legger de som ansetter ingeniører mest vekt på

Vekstkurve

Trenden kommer på toppen av en ganske frisk vekst for Vitas de siste 10 årene. Samtidig har selskapet vært meget aktivt innen forskning og deltar i flere EU- prosjekter.

– Vi har etablert spesiell kompetanse på å analysere svært små prøver, og det gjør oss attraktive som forskningspartnere. Den kompetansen er selvfølgelig også viktig i det raskt voksende markedet for self tracking. Når vanlig folk skal ta blodprøve av seg selv, er minst mulig blod et viktig argument, sier Gundersen.

Les også: Da bedriften skulle selges, la 25 av de ansatte sparepengene på bordet

Utstyrsintensivt

Han mener Vitas er kommet dit de er i dag som resultat av langvarig satsing på kompetanse og investeringer i utstyr. Den lille bedriften har i dag topp moderne analyseinstrumenter verd 25 millioner kroner.

– Jeg tror dette er et godt eksempel på en type virksomhet vi kan leve godt av når oljeøkonomien dabber av. Dette er innovativ anvendelse av kjemisk kompetanse på et svært høyt internasjonalt nivå. Universitetene i Oxford og Cambridge kommer hit for å kjøpe tjenester, sier instituttleder ved Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo og styremedlem i Vitas, Jo Døhl.

Les også:

Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015

Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju

På tre uker skulle norske gründere erobre Singapore. Slik gikk det  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.