KLIMA

Norsk CO2-kompetanse til EU

YDMYKE: - Dette er en tillitserklæring, sier den nyvalgte EU-toppen Fredric Hauge.
YDMYKE: - Dette er en tillitserklæring, sier den nyvalgte EU-toppen Fredric Hauge. Bilde: ESPEN LEIRSET
Mona Sprenger
16. mars 2007 - 12:58

Bellona-leder Frederic Hauge blir nestleder for EU-kommisjonens storsatsing på CO2-håndtering, teknologiplattformen.

– En unik posisjon, sier den nyvalgte miljøtoppen Frederic Hauge. – Vi er ydmyke for oppgaven. Dette er en meget stor tillitserklæring, sier han.

Storsatsing

CO 2-håndtering er i disse dager høyt på agendaen i EU.

På EU-toppmøtet ble det nylig vedtatt at utslippene skal ned med minst 20 prosent i forhold til 1990-nivå, innen 2020. Et av de viktigste prosjektene for å nå dette målet er en massiv satsing på fangst og deponering av CO 2 fra ulike kraftverk. Det skal bygges 12 pilotanlegg for CO 2-fangst og lagring innen 2015.

Nå begynner jobben

– Vi gleder oss veldig. Vi har blitt valgt inn på grunn av vår kunnskap. Vi har i mange år jobbet med CO 2-håndtering overfor EU, sier Hauge. Han understreker at nå skal det jobbes hardt.

Bellona har de siste årene holdt flere høringer i EU-parlamentet om CO 2-fangst, deltatt i debatter, holdt foredrag og levert rapporter. Dette mener Hauge er årsaken til at miljøorganisasjonen har fått en så sentral posisjon i EUs prestisjesatsing.

Flere norske

Hauge er ikke den eneste nordmann som har blitt valgt til meget sentrale verv i EUs prosjekt for CO 2-håndtering.

Tre andre Bellona-ansatte og fire Statoil-ansatte skal også delta i prosjektet ”European Technology Platform on Zero Emission Fossil Fuel Power Plants”.

Til sammen deltar 250 representater fra næringslivet, forskningsmiljøer og miljøorganisasjoner. Prosjektet blir premissgiver for EUs satsing.

Post-Kyoto

EU kommisjonen skal nå etablere mekanismer som stimulerer myndigheter og industri til å utvikle teknologi for CO 2-håndtering. Nå skal rammevilkårene settes.

– Det er snakk om å få på plass et eget direktiv for å gjennomført denne satsingen. Dette har gått raskt og det blir ekstremt spennende, sier Hauge, som mener at dette gir Bellona en mulighet til å være med å snekre rammeverket for det som kommer etter Kyoto-avtalen, som går ut i 2012.

Men Bellonas frittalende leder må kanskje endre litt stil, nå som han har blitt EU-topp?

– Jeg må nok bli min egen rolle mer bevisst. Det blir en utfordring.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.