Norsk 3D-kamera kan bli det første til å filme i 360 grader

Hamar-selskap står bak utviklingen.

Norsk 3D-kamera kan bli det første til å filme i 360 grader
Et nytt 3D-kamera skal la deg filme i alle retninger samtidig. Bilde: SINTEF

Tenk deg et videokamera plassert på en Formel 1-bil, på hjelmen til fallskjermhopper eller blant publikum på en rockekonsert, og at du i etterkant kan spille av filmen i 3D-format i Virtual Reality-briller. Du får skjermen så og si rett på øynene.

– Det betyr at du kan oppleve å være Formel 1-sjåfør fra lenestolen. Du kan se foran bilen, bak bilen, til sidene – og kanskje også på et publikum som heier deg fram. Og det er du som er sjefen og bestemmer synsvinkelen, sier Petter Risholm ved SINTEF.

Se 360-timelapse fra The Gathering  

Video-opptak i alle retninger

Det lille selskapet MakingView på Hamar har lenge jobbet med å utvikle et 360 graders videokamera som kan ta opp video i alle mulig retninger.

Selskapet har i dag teknologi for å ta opp og spille av «sfærisk video». Det innebærer at video tas opp i alle retninger rundt kamera på samme tid, som man kan spille av på mobiltelefonen, dataskjermen eller i VR-brillene.

Men en ting mangler - følelsen av å være tilstede i en ekte tredimensjonal verden. Ingen har hittil klart å få til en ekte dybdefølelse fra slike sfæriske videoer – og her må det tenkes helt nytt.

Fikk 80.000 Youtube-visninger: Norsk 360-video fikk 800.000 visninger på Youtube - se klippet

3D-effekten skal med

– Innholdet som MakingView lager kan vises i både VR- briller og på mobiltelefoner i dag. Men brukerne får ikke utnyttet brillene fullt ut, opplyser Risholm.

– For å videofilme i en kule rundt brukeren og få spilt av dette i 3D, trengs det mye lagrings- og prosesseringskapasitet. Det betyr igjen avanserte algoritmer. Det er dette vi som forskere skal hjelpe til med.

360-guide til verdens nordligste bosetning: Bli med til verdens nordligste bosetning. Her bor det 35 mennesker

Dyppe hodet ned i akvariet

I en kinosal med 3D-film og enkle 3D briller, er det regissøren som bestemmer synsvinkel og hvordan den tredimensjonale opplevelsen skal presenteres. Mange forbinder 3D-kino med å titte ned i et akvarium.

Men for å presentere 3D-opplevelser til en hel kinosal må man inngå en rekke kompromisser som reduserer opplevelsen til et minste felles multiplum.

Derimot har man fått en rivende utvikling innen VR-briller, og det har gitt et mylder av nye muligheter til å spisse den tredimensjonale opplevelsen og gjøre den mangfoldige ganger mer naturtro.

– Å gå fra 2D til 3D er et stort visuelt sprang. Når man putter på brillene, popper alt ut av skjermen og blir levende, og du deltar i verdenen. Nå dypper man hodet ned i akvariet, sier Risholm.

Interaktiv guide: Slik har du aldri sett Oslo Lufthavn

Marked i vekst

Stadig flere ser mulighetene som ligger i 3D og Virtual Reality, og store selskaper satser penger på VR-briller som finner ut hvor du har blikket ditt.

Basert på hodet og øynenes bevegelser justerer brillene det som blir vist på skjermen slik at om du står i et rom og snur deg rundt, er du plutselig med i spillet. Men teknologien er hovedsakelig utviklet for spill.

– Med et videokamera åpnes det opp for å lage andre ting enn spill. Om du for eksempel setter et kamera framme på scenen under en konsert, kan du i etterkant ta på deg VR-brillene og få konserten fra alle vinkler. Ved å snu deg, kan du se på trommespiller, publikum, gitarist. Brillene gir tilstedeværelse og DU er i førersetet, sier daglig leder Are Vindfallet i MakingView AS. - 3D-markedet er i sterk vekst, og hvis vi lykkes med å utvikle en 360 graders 3D-teknologi, vil investorene stå klare.

Ble med på