Norgesrekord i mobil knusing?

I løpet av 34 dager ble det knust 746.560 tonn stein med Stangeland sine mobile knuseverk.

Stangeland Maskin i gang med produksjonen på Jelsa.
Stangeland Maskin i gang med produksjonen på Jelsa. Foto: Stangeland Maskin
16. aug. 2019 - 14:04

Stangeland Maskin hastemobiliserte for å hjelpe da Norsk Stein fikk stans i knuseverket sitt på Jelsa i midten av juni.

Anlegget på Jelsa er Europas største pukkverk og produserer årlig 11 millioner tonn stein. Knuseren er elementær i produksjonen, og en stans i primærknuseren påvirker følgelig hele produksjonslinja.

Produserte oppunder en million tonn

– I løpet av stansen greidde våre to underleverandører å produsere oppunder en million tonn stein, sier Tor Helge Hilmarsen, gruvesjef hos Norsk Stein. Han forteller videre at godt samarbeid løste en utfordrende situasjon på en effektiv måte.

– Jeg lurer på om dette kan være norgesrekord i mobilknusing? undrer Hilmarsen.

Stangeland knuste 746.560 tonn stein i løpet av perioden. Det er tilsvarende hele årsproduksjonen Stangeland har i steinbruddet på Kalberg.

– Dette er helt vilt. Takket være en effektiv gjeng som har snudd seg rundt, arbeidet døgnkontinuerlig på skift og utsatt ferien, sier Stian Byberg. Han er leder for masse- og deponiavdelingen i Stangeland, og det var han som ble kontaktet av Norsk Stein.

Bestillingen kom om morgenen mandag 17. juni, og i løpet av dagen ble 400 tonn med utstyr slept til Sandnes kai. Natt til onsdag 19. juni var arbeidet i full gang. I løpet av første arbeidsuke knuste Stangeland hele 150.000 tonn stein.

– En medvirkende årsak til den høye produksjonen var godt samarbeid med Norsk Stein. De ønsket virkelig at vi skulle få det til, og la godt til rette for effektivitet, sier Byberg.

Dette er utstyret

To komplette knusesett var om bord på lekteren til Jelsa. Settene bestod av en Jonsson 1211 som ble lastet av en CAT352 gravemaskin og under gikk en CAT986 hjullaster. Det andre settet bestod av en Kleeman MC120 Pro knuser, en CAT349 og en CAT982. For å gire opp et ekstra hakk siste uken ble det mobilisert et tredje sett. Settet bestod av en Sandvik 1208i, en graver av type CAT340 og en hjullaster CAT980.

– Utstyret vårt er dimensjonert for å produsere stort volum, sier Arve Vold, driftsleder i Stangeland.

– Det gikk prestisje i det for oss at kunden ikke skulle merke stansen, så dette nagla vi! sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.