OFFSHORE

Norges største oljeby

PREGER VÅGEN: Oljeindustriens forsyningsskip har en sentral plass i Bergens bybilde.
PREGER VÅGEN: Oljeindustriens forsyningsskip har en sentral plass i Bergens bybilde. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
29. nov. 2005 - 13:58

Bergen: Herfra drives alle oljefeltene til Norsk Hydro.

Statoil kontrollerer store deler av Tampen fra byen. En rekke leverandørbedrifter som utvikler teknologi for oljeselskapene har vokst frem.

Mange av landet fremste miljøer innen boring har sin base i Bergen. Og som alltid er bergenserne orientert mot utlandet. Det foregår en utstrakt eksport av varer og tjenester tilknyttet oljeindustrien. Fisk er blitt en sekundærnæring.Kunnskap omdannes til verdier

Mye av suksesseen til bergensbedriftene kan tilskrives det akademiske miljøet i byen. Høy kunnskap innenfor en rekke områder har bidratt til at Bergen i dag kanskje har verdens fremste miljø inne geofysikk og reservoarteknologi.

Også forskningmiljøet rundt Christian Michelsens Institutt og avleiringer derfra har bidratt til bedrifter med stort internasjonalt potensial basert på bølgeteori, det være seg radioboølger eller mikrobølger. I mange tilfeller har disse bedriftene hatt større suksess internasjonalt enn på hjemmebane.Mer enn 200 bedrifter

Til sammen er over 200 bedrifter tilknyttet olje- og gassindustrien i Bergen. Tas omegnen med, dvs. Sotra, Øygarden og Lindås, kan man trygt si at olje og gass og behandling av petroleumsprodukter er grunnlaget for verdiskapingen i distriktet.

– Teknologi, kompetanse, utdanning og forskning er basis for virksomhetene. Vi er stolte av bedriftene her. Særlig er utviklingen av kunnskap knyttet til undervanns- og reservoarteknologi viktig for byen. Derfor tar vi sikte på å få konferansen Deep Offshore Technology hit til byen i 2007. For å reklamere for Bergen som konferanseby har ordføreren nettopp ledet en delegasjon til Rio de Janeiro, hvor årets konferanse har vært avholdt , forteller byrådsleder Monica Meland.

Meland er særlig opptatt av rekruttering til yrker som har betydning for virksomhetene i byen.

– Sammen med industri, næringsliv og utdanningsinstitusjonene, skal vi bygge et vitensenter på til sammen 3000 kvadratmeter. Her skal vi profilere byens tre vikigste kunnskapsbaser; marin teknologi, energi og mijø samt helse. Vi skal inspirere barna til å bli ingeniører, fysikere og leger, forteller hun. Byrådslederen retter en stor takk til Hydro, som i forbindelse med sitt 100-årsjubileum donerte 100 millioner kroner til vitensenteret.

– Bergen er den byen med flest Hydro-ansatte i hele Norge. Vi er avhengig av tre grunnleggende faktorer for å lykkes videre i vår virksomhet her i byen: kompetanse, kompetanse og kompetanse. Derfor er det viktig å sikre rekrutteringen, siergeneraldirektør Eivind Reiten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.