BYGG

Norges største innen bygg: 600 flere ansatte enn sine konkurrenter

Se vår topp 100-liste.

Veidekke Entreprenør har flest ansatte i byggebransjen.
Veidekke Entreprenør har flest ansatte i byggebransjen. Foto: Veidekke
4. juni 2018 - 05:15

Tall fra SSB viser at byggenæringen er en av næringene som sysselsetter flest i Norge. Men hvilke selskaper i bransjen har flest ansatte?

Nedenfor kan du se vår liste over de 100 største byggeselskapene i Norge.

Med nesten 3300 ansatte er Veidekke Entreprenør en klar leder. De har rundt 600 flere ansatte enn sine nærmeste konkurrenter, som er henholdsvis Norconsult, Skanska Norge og Multiconsult. 

Byggenæringen uten anleggsbransjen

Det er vanskelig å skille byggenæringen fra anleggsbransjen, fordi flere selskaper har virksomhet i begge. Likevel har vi forsøkt å sette opp et skille og definerer byggebransjen som selskaper som deltar i byggeprosesser etter at alt av grunnarbeid er utført.

Listen er utarbeidet fra søk på regnskapstall.no, der selskapene som er inkludert i søkene, har registrert seg i Brønnøysundregisteret under relevante næringsgrupperinger for norsk standard fra SSB. Følgende sammensatte grupperinger, med unntak av noen undergrupperinger, er tatt med:

  • Oppføring av bygninger
  • Produksjon av byggevarer, andre produkter og materialer, maskiner og utstyr til byggevirksomhet
  • Bygging av andre anlegg
  • Industri
  • Byggeteknisk konsulentvirksomhet
  • Spesialisert bygge- og anleggsarbeid

Selskaper med færre enn 30 ansatte er ikke med.

I noen tilfeller kan selskapene ha rapportert konserntall til Brønnøysundregisteret, og ikke de tallene som er spesifikke for den norske delen av virksomheten. Dette gjelder for eksempel når et utenlandsk selskap har filial i Norge. Tallene som da dukker opp i vår liste, vil ikke gi et riktig bilde av den norske virksomheten.

Det er også tilfeller der datterselskaper ikke har rapportert regnskapstall til Brønnøysundregisteret, fordi de ikke er regnskapspliktige. Tallene må da hentes ut fra morselskapets regnskap.

For ti på topp-selskapene i rangeringen har vi korrigert for disse tilfellene. 

Kom med innspill

Alle tall for 2017 er ikke oppdatert hos regnskapstall per dags dato. Derfor vil noen av tallene i listen under være fra 2017, og noen fra 2016. Vi kommer fortløpende til korrigere tallene etter hvert som de oppdateres hos regnskapstall.no. Kom gjerne med innspill i kommentarfeltet under.

Mener du at et selskap burde blitt lagt til eller fjernet fra listen? Ta en titt på kravene ovenfor og send innspill til tuva@tu.no med «topp100» og selskapsnavn i emnefeltet.

Her er listen:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.