ENERGI

Norges første solkraftverk får grønt lys

Har søkt om støtte til teknologi som kan riste snøen av solcellepanelene i Stor-Elvdal.

Administrerende direktør Kristin Melsnes i Solgrid vil bygge tosidige solceller i et grustak i Stor-Elvdal.
Administrerende direktør Kristin Melsnes i Solgrid vil bygge tosidige solceller i et grustak i Stor-Elvdal. Foto: Solgrid
5. mai 2022 - 13:15

– NVE har nå gitt konsesjon til det første solkraftanlegget i Norge, og det er en milepæl. Omfanget av norsk solkraft er foreløpig lite, men det vokser jevnt, sier Inga Nordberg, direktør i energi- og konsesjonsavdelingen til NVE, i en pressemelding.

– I årene framover forventer vi at solkraft vil bli et stadig viktigere bidrag til kraftsystemet vårt.

Furuseth solkraftverk skal bygges i Stor-Elvdal kommune i Innlandet. De har fått konsesjon til en installert effekt som kan dekke det årlige strømforbruket til rundt 320 husholdninger.

Det finnes allerede flere konsesjonsfrie anlegg for solkraft på tak rundt i Norge. Men et større solkraftverk slik det som er planlagt, måtte ha en anleggskonsesjon.

Billig nok å bygge i Norge

Anlegget er på 7 megawatt og kan gi om lag 6,4 gigawattimer kraft i året. Det dekker forbruket til 320 husholdninger.

Bak planene i Stor-Elvdal står Solgrid, et selskap som blant annet er eid av Akershus Energi og Østfold Energi.

– Prisene har sunket ganske mye på solpaneler de siste årene, og det gjør at det etter hvert er mulig å bygge slike parker i Norge, sa prosjektleder Henning Leifsen til TU i oktober.

Tosidige solceller

Marginene er enda ikke veldig store, og selskapet ser etter muligheter for støtte, blant annet ved at de tar i bruk ny teknologi.

Anlegget skal bestå av såkalte tosidige solceller som også utnytter sollys som reflekteres fra bakken. Slike anlegg har vist seg å ha god effekt.

– Vi ønsker også å bygge ut trackere på deler av anlegget og har søkt om støtte til det. Planen er å finne ut om en sånn teknologi vil gi merverdier, forteller Kristin Melsnes, administrerende direktør i Solgrid, til TU.

Såkalte trackere gjør solcellepaneler bevegelige. Da kan de for eksempel flytte seg i takt med solens bane, eller riste av seg snø.

I snøtunge Stor-Elvdal er spesielt sistnevnte funksjon interessant, sier Melsnes.

Planlegger 2 GW

Anlegget i Stor-Elvdal et godt eksempel på arealer som er attraktive for solkraft, mener hun.

– I Solgrid ser vi etter det jeg kaller grått land. Det vil si områder som ikke er så produktive eller kommer i konflikt med primærnæringer eller andre hensyn, men med god solinnstråling.

Et annet alternativ er samdrift med landbruk.

Solgrid er et nytt selskap som bygde sitt første solkraftverk i Varberg sør for Gøteborg i høst. Ifølge selskapet har de prosjekter på mer enn 1000 MW under utvikling, mange av dem i Norge.

Selskapet har ambisjoner om å bygge 2 GW solenergi i Norden innen 2030, forteller Melsnes.

– Forholdene ligger godt til rette i Norge. Det er solinnstråling som er avgjørende, og det kalde klimaet vårt er faktisk gunstig for solcellenes virkningsgrad og levetid. Selv om vannkraften er ryggraden i det norske kraftsystemet, har vi tro på at solkraft vil spille en stadig viktigere rolle, forklarte Melsnes til TU i høst.

– Komponentprisen har økt

Hun medgir at økte kraftpriser er gunstig for lønnsomheten i prosjektet.

– Samtidig har komponentprisen økt, og råvaresituasjonen er anstengt, sier Melsnes om utviklingen i vår.

Planene er å begynne byggingen i august, når de har fått alle formaliteter på plass. Deretter skal anlegget stå ferdig til jul.

Hvem og hvor de skal kjøpe solcellepanelene fra, er hemmelig enn så lenge. Selskapet er i innkjøpsprosessen nå, forteller Melsnes.

Batterilagringsanlegget Blandford Road i Storbritannia er nå satt i drift. Det er Equinors første kommersielle anlegg for lagring av energi på batterier.
Les også

Equinor i gang med driften: Skal lagre strøm til å forsyne 75.000 hjem med kraft i to timer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.