T2

Norges 25 største nettsteder

Internasjonale giganter er størst også lokalt.

FORTSATT PÅ TOPP 25: Nordmenn er oftere inne hos torrent-tjenesten The Pirate Bay enn for eksempel på kjendis.no og seher.no, ifølge alexa.com.
FORTSATT PÅ TOPP 25: Nordmenn er oftere inne hos torrent-tjenesten The Pirate Bay enn for eksempel på kjendis.no og seher.no, ifølge alexa.com. Bilde: Screenshot
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleSvein-Erik Hole
28. jan. 2012 - 08:52

Måling av norske nettsteder

  • Topplisten fra TNS Gallup viser trafikken for foregående uke på de største norske nettstedene.
  • Topplisten teller browsertrafikk som kommer fra Norge.
  • Nettstedene må forholde seg til et regelverk for å bli vist på Topplisten. Her defineres f.eks at bare én målekode kan være gjeldende på hver side, at ansvarlig redaktør og link til hovedside skal være tilgjengelig på alle målte nettsider og at sidevisningen bare kan inkluderes i én oppføring på listen.
  • En unik bruker på Topplisten måles med informasjonskapsler. Informasjonskapsler gjenkjenner om det er den samme nettleseren som forsøker å laste en ny side hos et nettsted.
  • Topplisten har siden 2009 vist gjennomsnittlig daglig unike brukere.
  • Men den offisielle valutaen er nå Norsk InternettPanel. Panelet på 5000 personer gir et representativt bilde av trafikken på de norske nettstedene. Data fra panelet rapporteres månedlig, men vil snart offentliggjøres like ofte som Topplisten.
  • TNS Gallups kvartalsvise InterBuss-undersøkelse går mer i dybden på nordmenns bruk av internett og teknologi.

At internett har forandret konkurransesituasjonen for norske medier, er ikke noe nytt.

Det kan bare være litt vanskelig å se, da de mest omtalte målingene - fra TNS Gallups Topplisten og Norsk InternettPanel - ikke viser hele bildet.

TNS Gallups trafikkrapporter viser nemlig bare norske nettsteder, ikke de internasjonale gigantene som har spist en stor del av markedet.

- Topplisten fra TNS Gallup viser trafikken for foregående uke på de største norske nettstedene. Alle har anledning til å være med på listen, men det krever at måleverktøyet som benyttes for å måle trafikken er levert av TNS Gallup. Vi kan med andre ord ikke publisere trafikkdata som kommer fra andre kilder, sier avdelingsleder Harald Kittelsen hos TNS Gallup.

Representasjon i Norsk InternettPanel krever også aktiv påmelding fra nettstedene som ønsker å være med.Den komplette listen

Nettjenesten alexa.com rangerer også de største nettstedene i Norge, men ut fra helt andre kriterier.

For det første teller de norske og utenlandske nettsteder sammen.

I tillegg har de definert sine målekriterier annerledes: De vektlegger både antall daglige brukere og totalt antall sidevisninger siste måned i sitt regnestykke.

Slik ser deres topp 25 for Norge ut:

1. facebook.com

2. google.no

3. google.com

4. youtube.com

5. vg.no

6. finn.no

7. wikipedia.org

8. dagbladet.no

9. live.com

10. yahoo.com

11. nrk.no

12. aftenposten.no

13. blogspot.com

14. yr.no

15. twitter.com

16. dnb.no

17. linkedin.com

18. tv2.no

19. msn.com

20. nettavisen.no

21. startsiden.no

22. gulesider.no

23. amazon.com

24. thepiratebay.org

25. e24.no

Altså er 11 av de 25 største nettstedene norske, mens resten er internasjonale. Nummer 1 på Norges offisielle toppliste, VG Nett, blir i det totale bildet nummer 5.

Facebook er altså det største nettstedet i Norge, og TNS Gallups InterBuss-undersøkelse fra fjerde kvartal 2011 forteller oss dessuten at 56 prosent av den norske internettbefolkningen daglig logger seg på det sosiale nettverket.

NUMMER 5: VG Nett er landets største nettavis, men bare det femte største nettstedet i Norge, ifølge alexa.com.
NUMMER 5: VG Nett er landets største nettavis, men bare det femte største nettstedet i Norge, ifølge alexa.com. ScreenshotDen offisielle listen

Slik ser Topplisten til Gallup ut i uke 3. Unike, daglige brukere i parentes.

1. vg.no (1 367 881)

2. dagbladet.no (863 075)

3. nrk.no (842 198)

4. finn.no (795 801)

5. msn.no (699 729)

6. startsiden.no (688 096)

7. tv2.no (423 828)

8. nettavisen.no (400 571)

9. aftenposten.no (398 911)

10. sol.no (384 381)

- Topplistens formål er å måle størrelsesforholdet mellom de norske nettstedene, dokumentere størrelsesforhold til andre medier og sikre ensartet grunnlag for sammenligning, sier Harald Kittelsen.

Alexa.com gir et større bilde, men har også mer begrenset detaljinformasjon om nettstedene de rapporterer.

- Alexa-rangeringen gir et brukbart oversiktsbilde og ser nogenlunde riktig ut i forhold til størrelsesforhold, men vi kjenner ikke datagrunnlaget deres, så jeg kan ikke si noe om representativiteten, avslutter Kittelsen.Les også:

Derfor ser du ikke alle oppdateringer på Facebook

Nytt nettbrett til 1000 kroner

Denne dingsen får Airbus til å sikle

Se Forsvarets nye high tech-helikopter