SAMFUNNPOLITIKK

– Norge våkner til nasjonal katastrofe

PREGET: Knut Storberget og Jens Stoltenberg er sterkt preget etter gårsdagens forferdelige angrep i Oslo sentrum og på Utøya. Storberget sier at alle tilgjengelige ressurser er satt inn i etterforskningen.
PREGET: Knut Storberget og Jens Stoltenberg er sterkt preget etter gårsdagens forferdelige angrep i Oslo sentrum og på Utøya. Storberget sier at alle tilgjengelige ressurser er satt inn i etterforskningen. Bilde: Scanpix
23. juli 2011 - 09:54

Fakta om hatangrep:

  • Skytingen på Utøya ser ut til å være det verste hatangrepet utført av en enkeltperson som verden har sett hittil. Fredag morgen var det bekreftet at 84 personer var drept. I tillegg ble minst sju personer drept i bombeeksplosjonen i Oslo. Anders Behring Breivik (32) er pågrepet og siktet for drapene på Utøya.
  • Den 8. oktober 1999 ble 34–41 personer drept da Ahmed Bragimov åpnet ild mot russere i Mikenskaja i Tsjetsjenia. Gjerningsmannen ble drept av en folkemengde på stedet.
  • Den 25. februar 1994 ble 29–52 personer drept da den israelske ekstremisten Baruch Kappel Goldstein åpnet ild mot palestinere i Hebron på den okkuperte Vestbredden. Gjerningsmannen ble drept av en folkemengde på stedet.
  • Den 8. desember 2000 ble 22–27 personer drept da Abbas al-Baqir Abbas åpnet ild i Jafara i Sudan. Angrepet var rettet mot en moské. Gjerningsmannen ble drept av politi.

Straffelovens paragraf 147a:

  • Omfatter straffbare handlinger som brann, eksplosjon, flystyrt, båthavari, oversvømmelse, drap eller trusler om slike ting.
  • Anses som terrorhandlinger når handlingen er begått med det forsett å forstyrre alvorlig en funksjon av grunnleggende betydning i samfunnet eller å skape alvorlig frykt i en befolkning.
  • Skal i henhold til loven straffes med fengsel inntil 21 år.


Tydelig preget over nyheten om at over 80 unge deltakere på AUFs sommerleir ble ofre for et meningsløst angrep, lover justisministeren at ingenting skal stå i veien for at saken skal oppklares i sin fulle grusomhet.

– Det er ufattelig, avskyelige handlinger vi står overfor. Vi opplever det som et angrep på demokratiet. Dette var flotte aktivister som var på leir for skape en bedre verden, sier Storberget til NTB.

BILDESERIE: Terror i Norge

Sikrer bevis

Nå begynner politiets vanskelige arbeid med å sikre bevis og sørge for riktig identifisering, understreker justisministeren. Til de pårørende sier han arbeidet vil bli gjennomført så raskt som mulig, men advarer at det vil ta noe tid.

Samtidig minner Storberget også folk om at ingen skal behøve å gå alene med tanker og følelser. Alle norske kommuner har tilbud som skal ivareta personer i krise.

– Det er viktig at de som føler behov for hjelp, tar kontakt med sin lokale legevakt, som vil kunne gi et riktig tilbud, sier statsråden.

Statsbygg:

– Et mareritt

Anders Behring Breivik (32) er siktet for både Oslo-bomben og Utøya-skytingen. Han er siktet i henhold til straffelovens paragraf 147a om terrorhandlinger.

32-åringen ble pågrepet fredag etter å ha skutt og drept minst 84 personer på Utøya og detonert en bombe ved regjeringskvartalet som tok sju menneskeliv.

– Dette er et mareritt og ikke til å forstå, sa statsminister Jens Stoltenberg lørdag morgen.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.