FORSVAR

Norge styrker forsvarssamarbeidet med EU

Norge og EU inngår en ny avtale om forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid. Norge er viktig for EU, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (t.v.), EUs utenrikssjef Josep Borrell og utenriksminister Espen Barth Eide.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (t.v.), EUs utenrikssjef Josep Borrell og utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Bibiana D. Piene/NTB
29. mai 2024 - 07:23

– Vi deler de samme bekymringene, og vi er partnere i denne vanskelige verdenen. Denne avtalen formaliserer samarbeidet og åpner for nye horisonter, sier Borrell til NTB.

Avtalen ble undertegnet i Brussel tirsdag kveld av utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og Borrell på sidelinjen av EUs årlige sikkerhetskonferanse Schuman Forum.

– Russlands fullskala invasjon av Ukraina har endret våre sikkerhetspolitiske omgivelser. Nato er og blir ankerfestet for norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Samtidig tar EU i større grad initiativ til også å fylle roller som er viktige for Nato, sier Gram.

EU-kommissær Kadri Simson sendte brev til Olje- og energimister Terje Aasland og resten av regjeringen tidligere i år, med en forventing om fornybardirektivet tas inn i EØS-avtalen.
Les også

Aasland har svart EU på «trusselbrev» om fornybardirektiv

Samler trådene

Siden starten av Ukraina-krigen har Norge og EU styrket samarbeidet, blant annet om støtte til Ukraina, felles treningsoperasjoner og tiltak for å øke produksjonskapasiteten av forsvarsmateriell i Europa.

Utenriksminister Eide sier partnerskapsavtalen vil samle trådene i Norges samarbeid med EU.

– Dette gir oss et fundament for det samarbeidet vi allerede har, samtidig som vi peker på områder hvor vi er tjent med å samarbeide mer i fremtiden, sier han.

– Norge enklere enn Australia

EU er i ferd med å inngå lignende avtaler med en rekke andre land, som Australia, Japan, Sør-Korea og Canada, ifølge Borrell.

– Vi ønsker å skape et nettverk av likesinnede stater som ønsker å samarbeide om å øke vår felles sikkerhet og forsvar, sier han.

– Men det er enklere å komme til enighet med Norge enn for eksempel Australia, føyer han til.

Viktig for forsvarsindustrien

Den nye avtalen skal fungere som et rammeverk for forsvarsavtaler som Norge allerede har med EU. Den skal også identifisere nye områder for samarbeid, som hybride trusler og romfart.

– Dette er viktig også for norsk forsvarsindustri, sier Gram.

Forsvarsminster Bjørn Arild Gram har skrevet under en intensjonsavtale om at Norge deltar i koalisjonen til støtte til Ukraina innen luftvern mot fly og misslier.
Les også

Norge deltar i luftvernkoalisjon for å støtte Ukraina

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.