ENERGI

Norge og USA avviser rapport om at de sto bak Nord Stream-eksplosjon

Regjeringene i USA og Norge avviser en rapport fra journalist Seymour Hersh, der landene anklages for å ha stått bak sabotasjen mot gassledningen Nord Stream.

Bildet er tatt kort etter lekkasjen i september 2022.
Bildet er tatt kort etter lekkasjen i september 2022. Foto: AP/NTB
9. feb. 2023 - 08:07

I den selvpubliserte rapporten skriver den kontroversielle gravejournalisten Hersh at amerikanske marinedykkere med norsk bistand plasserte sprengladninger ved gassledningen i fjor sommer, og at disse ble utløst i september. Hersh hevder beslutningen om å ødelegge gassledningen ble tatt i hemmelighet av USAs president Joe Biden for å hindre Russland i tjene penger på salg av gass til Europa.

– Dette er ren fiksjon, sier talsperson Adrienne Watson i USAs nasjonale sikkerhetsråd, mens etterretningsorganisasjonen CIA kaller påstanden «fullstendig falsk». Det er også reaksjonen fra Utenriksdepartementet i Norge.

– Disse påstandene er falske, sier UD til nyhetsbyrået AFP.

Vestlige land ga tidlig Russland skylden for eksplosjonen, som skjedde i kjølvannet av invasjonen av Ukraina. Myndighetene i Sverige; Danmark og Tyskland har etterforsket hendelsen, men har ikke lagt skylden på et bestemt land eller aktør.

Russland har beskyldt USA og Storbritannia for å stå bak eksplosjonen.

Hersh ble først kjent da han avslørte My Lai-massakren under Vietnamkrigen. Han har også kommet med kontroversielle uttalelser, som å avvise at regjeringsstyrkene brukte gass i et angrep under borgerkrigen i Syria i 2013.

I mange land har frykten for Russland og president Vladimir Putin dalt det siste året, viser en ny rapport
Les også

Sikkerhetsrapport: Frykten for Russland daler – klimafrykten øker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.