IT

Norge mangler IKT-doktorer

JOBBER: Å rekruttere norske doktorgradsstipendiater er vanskelig. IKT-studentene vil heller ut i arbeidslivet.
JOBBER: Å rekruttere norske doktorgradsstipendiater er vanskelig. IKT-studentene vil heller ut i arbeidslivet. Bilde: Luca Masters (Creative Commons)
Julie R. Andersen
13. juli 2009 - 13:14

Norske bedrifter vil ha mer IKT-forskning i Norge.

Av bedrifter som investerer i IKT-forskning sier en av fem at de trenger arbeidskraft med doktorgradskompetanse i IKT.

Forskning viktig

Dette viser en stor undersøkelse for VERDIKT, Norges forskningsråds program for IKT-forskning. 2000 bedrifter i et representativt utvalg av næringslivet er blitt intervjuet.

71 prosent av bedriftslederne svarer at det er viktig for deres bedrift at det drives IKT-forskning i Norge.

– Vanskelig å rekruttere

Med omtrent 180 studenter på doktorgradsprogrammet, har Universitetet i Oslo (UiO) det største instituttet for informatikk i landet.

Her er det rundt 30-35 som tar doktorgrad i året. Det er nesten tre ganger så mange som for tre år siden, ifølge instituttets kontorsjef Narve Trædal.

– Likevel er det vanskelig å rekruttere, spesielt norske stipendiater, sier Trædal.– Betydelig etterspørsel

Olaug Råd, programkoordinator i VERDIKT, anslår at et sted mellom fem og ti tusen norske bedrifter ønsker ansatte med IKT-doktorgrad.

Tre av fire bedrifter som investerer i forskning og utvikling innen IKT sier at bedriften er avhengig av ansatte med spesialkompetanse på området.

– Næringslivets etterspørsel etter doktorgradskompetanse innen IKT er betydelig og vitner om at mange bedrifter har store ambisjoner, sier Råd.

Institutt for Informatikk på Universitetet i Oslo

Vil heller jobbe

Trædal forklarer at norske stipendiatlønninger er konkurransedyktige internasjonalt. For nordmenn er det imidlertid mer attraktivt å jobbe uten å ta doktorgrad.

– Ordninger med næringslivsphd kan kanskje hjelpe. Skal du klare å få folk som sitter i stillinger til å ta en høyere grad, må det nok være et tillegg i forhold til dagens stipendiatlønn, mener Trædal.

Les også: Flest høyt utdannede fikk jobb

Mange utenlandske

Andelen utenlandske søkere og stipendiater har gått veldig opp.

Når de utenlandske stipendiatene er ferdig utdannet, vet vi foreløpig lite om hvor de jobber.

– Utviklingen har gått så fort at vi ikke vet hva som skjer med dem etterpå. En del blir nok her, men det er klart en del reiser hjem igjen. Vi har rekruttert mange vietnamesere og iranere, og de vil gjerne arbeide i USA.

Les også: To av tre doktorander er utlendinger

– Oppsiktsvekkende entydig

84 prosent av norske bedrifter mener at IKT er et viktig verktøy i bedriften og 76 prosent oppgir at utvikling av nye IKT-løsninger blir stadig viktigere for konkurransekraften i egen bransje.

– Dette er en oppsiktsvekkende entydig tilbakemelding fra et samlet næringsliv og en bekreftelse på at vi ikke bare kan kjøpe IKT fra utlandet, sier Råd.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.