OLJE OG GASS

– Norge må omstilles nå

¿ Vi går ikke inn for å stoppe norsk olje- og gassproduksjon umiddelbart, men av hensyn til klima bør vi redusere produksjonene så fort som mulig., sier fagmedarbeider Kari Elisabeth Kaski i Natur og Ungdom.
¿ Vi går ikke inn for å stoppe norsk olje- og gassproduksjon umiddelbart, men av hensyn til klima bør vi redusere produksjonene så fort som mulig., sier fagmedarbeider Kari Elisabeth Kaski i Natur og Ungdom. Bilde: Berit Roald
Ole K. Helgesen
4. nov. 2009 - 15:15

Natur og Ungdom liker ikke at Statoil og oljeindustrien for tiden går kraftig ut for å synliggjøre konsekvensene av å stenge Lofoten og Vesterålen for oljevirksomhet.

– Påstanden fra Helge Lund om at det ikke vil bli oppdrag til de store verftene hvis Lofoten og Vesterålen vernes viser med all tydelighet hvorfor det er viktig å ikke forlenge levetiden til denne industrien, Kari Elisabeth Kaski, fagmedarbeider i Natur og Ungdom.

Les saken: – Bare politikerne kan redde verftene

Smertefullt

Hun begrunner det med at det uansett vil bli behov for en omstilling og at den blir mer smertefull dersom den utsettes.

Kaski sier det er viktig at ikke klimautfordringen ikke kommer i skyggen når oljeindustrien lokker med pengene som Norge kan tjene på olje- og gassproduksjon.

– Vi går ikke inn for å stoppe norsk olje- og gassproduksjon umiddelbart, men av hensyn til klima bør vi redusere produksjonene så fort som mulig.

Internasjonale avtaler

– Har dere ikke tro på at internasjonale avtaler om CO2-reduksjoner vil kunne regulere dette?

– Vi ser ikke tegn til at det vil komme en avtale som vil stanse oljeindustrien. Derfor må Norge selv ta ansvaret og redusere egne utslipp.

– Ifølge oljeindustrien og regjeringen vil en reduksjon av norsk olje- og gassproduksjon føre til økte globale utslipp. Er dere uenige i dette?

– Det hjelper ikke å si at Norge produserer oljen og gassen renere enn andre land. De største utslippene kommer som følge av bruken av fossil energi. Og vi kan ikke kreve at de fattige landene skal gå foran. Norege er i stand til dette, og det ansvaret må vi ta, sier Kaski.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.