OLJE OG GASS

– Bare politikerne kan redde verftene

Ole K. Helgesen
4. nov. 2009 - 13:32

Lund sier at norsk sokkel er i endring, og at leverandørindustrien må omstille seg.

– Sokkelen blir stadig mer moden, noe som fører til at prosjektene endrer seg. Det gjøres mange mindre og mellomstore funn og disse krever mer industrialisering og standardisering av løsningene. Det vil bli flere modifikasjonsprosjekter og utbygginger av mindre felt knyttet til eksisterende infrastruktur.

– Betyr det at det blir mindre å gjøre for de store verftene?

– Det er en naturlig følge av strukturendringene på sokkelen. Vi kan ikke bygge store plattformer hvis vi ikke har ressursene. Det eneste som kan utløse nye store prosjekter er tilgang til nytt attraktivt areal, sier Lund.

Trenger nytt areal

Ifølge Statoilsjefen er det bare en åpning av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen som kan sikre oppdrag til de store verftene.

Han mener politikerne selv har lagt opp til situasjonen med fallende oljeproduksjon og tomme ordrebøker i leverandørindustrien ved ikke å legge til rette for olje- og gassutvikling i nye områder på norsk sokkel.

– Statoil kan ikke gjøre annet enn å akseptere at politikerne ikke har ønsket nye store feltutbygginger på norsk sokkel.

Høy aktivitet

Lund avviser påstandene fra leverandørindustrien og LO om at selskapet holder igjen prosjekter for å presse ned kostnadene.

– Det stemmer ikke at vi har lav aktivitet. Vi har investert 130 milliarder kroner i Norge og boret 95 brønner siden 2007. Og på prosjekter der vi selv er operatør er det gjort anskaffelser på 250 milliarder kroner fra norsk næringsliv. I 2010 ligger det an til fortsatt høye investeringer selv om det er stor usikkerhet.

Han understreker at han har forståelse for at leverandørindustrien er bekymret for ordretilgangen.

– Solid drift

Det var en offensiv Statoilsjef som presenterte 3. kvartalsresultatet på Vækerø utenfor Oslo i dag. Statoil har økt egenproduksjonen til 1,87 millioner fat oljeekvivalenter per dag, en økning på 8 prosent fra tredje kvartal 2008.

– Det har vært et godt kvartal i en ganske krevende tid. Økningen i egenproduksjon skyldes hovedsakelig sterk vekst i gassproduksjonen utenfor Norge. Oljeproduksjonen har vært flat, mens gassproduksjonen har økt 15 prosent, sa Lund.

– Vi har god drift, høy produksjon og god kontroll på kostnadene, sa Lund.

– Det makroøkonomiske bildet er i endring, og mange piler peker i riktig retning. Og vi antar at 2010 vil bli bedre enn 2009 har vært så langt. Men det er en del forhold som bekymrer på kort og mellomlang sikt. Det er høy arbeidsledighet i mange land, og det begrenser forbruket. I tillegg er det mye ledig produksjonskapasitet i industrien, og dette kan påvirke investeringsnivået, sa han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.