KOMMENTAR: Statoil og Equinor

Norge har vært vesentlig mer lønnsomt for Statoil og Equinor, enn satsingen utenlands

Siden privatiseringen og børsnoteringen i 2001 har Statoil, nå Equinor, investert mer i utlandet enn i Norge. Virksomheten i Norge har vist seg vesentlig mer lønnsom enn geskjeften i utlandet, skriver Øystein Noreng.

Statoil ble i sin tid etablert som et politisk virkemiddel med et klart samfunnsoppdrag. Derfor har selskapet opp gjennom årene blitt tildelt omfattende privilegier på norsk sokkel, skriver Øystein Noreng. Arve Johnsen var Statoils første direktør – her er han avbildet i mai 1974, med Odin Drill i bakgrunnen.
Statoil ble i sin tid etablert som et politisk virkemiddel med et klart samfunnsoppdrag. Derfor har selskapet opp gjennom årene blitt tildelt omfattende privilegier på norsk sokkel, skriver Øystein Noreng. Arve Johnsen var Statoils første direktør – her er han avbildet i mai 1974, med Odin Drill i bakgrunnen. (Foto: NTB)

Siden privatiseringen og børsnoteringen i 2001 har Statoil, nå Equinor, investert mer i utlandet enn i Norge. Virksomheten i Norge har vist seg vesentlig mer lønnsom enn geskjeften i utlandet, skriver Øystein Noreng.

Statoil, i dag Equinor, ble opprettet i 1972 som statens redskap for å bygge ut norsk kontinentalsokkel. Siden norsk privat kapital ikke var tilgjengelig i tilstrekkelig grad til å finansiere en risikofylt ny virksomhet, sto valget mellom utenlandsk kapital og et sterkt statlig engasjement. Selskapet fikk en privilegert stilling som håndhever av statens grunneierinteresser, med en dominerende andel i alle nye lisenser og tilgang til kapital på gunstige betingelser fordi staten kunne låne penger til lav rente for å finansiere selskapets vekst de første årene.

Få tilgang til alt innhold fra tu.no og digi.no med Ekstra

  • Historisk arkiv: Teknisk Ukeblad fra 1854 til i dag
  • Rabatt på konferanser

månedlig

249,-
Tilsvarer Kr 58 per uke Bestill

årlig

2 290,-
Tilsvarer Kr 45 per uke Bestill
Automatisk fornyelse av abonnement kan stoppes når som helst
Bedrift eller organisasjon? Få tilbud her
NITO- og Tekna-medlemmer får 50% rabatt av ordinær pris ved kjøp av årsabonnement.Rabatten fås ved å oppgi medlemsnummer i bestillingsprosessen

Vanlige spørsmål

Jeg er Nito- eller Tekna-medlem. Hvorfor får jeg ikke logget inn?

Tu.no er ikke tilknyttet Tekna eller Nitos medlemsbaser. Du må registrere en ny brukerkonto på tu.no.

Jeg er Nito- eller Tekna-medlem. Hvordan får jeg rabattert pris?

Etter at du har laget en brukerkonto på tu.no og logget inn kan du legge inn ditt medlemsnummer og få 50 % rabatt.

Kan jeg få tilsendt faktura til min arbeidsgiver?

Ja. Ved kjøp av årsabonnement tilbyr vi bedriftsfaktura.

Vil abonnementet automatisk fornye seg automatisk?

Ja. Abonnementet fornyes automatisk. Du kan når som helst skru av automatisk fornyelse.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå