ENERGI

Norge har ikke importert så mye strøm siden 2010

I 2019 har det blitt importert 11,8 TWh strøm til Norge. Det er det høyeste tallet siden 2010, ifølge tall fra Statnett.

11,8 TWh tilsvarer hele Oslos forbruk av strøm i et gjennomsnittlig år. I tillegg har Norge eksportert 11,7 TWh.
11,8 TWh tilsvarer hele Oslos forbruk av strøm i et gjennomsnittlig år. I tillegg har Norge eksportert 11,7 TWh. Bilde: colourbox.com
29. des. 2019 - 20:40

11,8 TWh tilsvarer hele Oslos forbruk av strøm i et gjennomsnittlig år. I tillegg har Norge eksportert 11,7 TWh.

Den høye importen av kraft skyldes lite snø i fjellet i fjor vinter, som har ført til at norske vannkraftverk har produsert mindre strøm, ifølge Energi Norge.

– Forrige vinter var uvanlig snøfattig. Det ga lite smeltevann til de over 1000 kraftmagasinene vi har over hele Norge. Kraftprodusentene har derfor holdt igjen produksjonen for å sikre at vi har nok vann til å levere strøm gjennom hele året, skriver markedsdirektør Toini Løvseth i Energi Norge i en pressemelding.

Import og eksport av kraft styres fra time til time av strømprisene i de ulike landene.

Trond Rønningen er direktør for Forbrukertilsynet, som mener fleste utfordringene i strømmarkedet skyldes manglende kunnskap hos strømselskapene.
Les også

Forbrukertilsynet: Mener strømselskapene sliter med å følge loven

– Når vi har importert så mye strøm, betyr det at prisene i mange perioder har vært lavere i våre naboland. Uten muligheten til å importere, hadde strømregningen her hjemme blitt høyere, sier Løvseth.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.