EUROPA

– Norge fremstår som Europas viktigste strategiske ressurs

En nordmann som har jobbet i Europa sitt voksne liv og som sitter sentralt plassert i en viktig tenketank i Brussel, er verdt å lytte til. Her gir han et lite innblikk i det europeiske perspektivet på verden – og Norge.

Georg Riekeles sitter i en sentral europeisk tenketank.
Georg Riekeles sitter i en sentral europeisk tenketank. Foto: Odd Richard Valmot
28. sep. 2023 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

Georg Riekeles er norsk, men har bodd utenfor gamlelandet siden han studerte i England og Frankrike og deretter jobbet for det franske utenriks- og landbruksdepartementet. Nå er han assisterende direktør i tenketanken European Policy Centre. Riekeles kjenner Europa og EUs indre liv bedre enn de fleste nordmenn.

I dagens podkast gir han et lite innblikk i det europeiske perspektivet på resten av verden og på lille Norge. Han understreker at EU har endret seg veldig de siste 18 månedene. Både Brexit og pandemien, og ikke minst Russlands invasjon av Ukraina, har sveiset landene sammen. Nå skjer det ting som knapt var mulig for halvannet år siden, og de skjer raskt. Ikke minst innen sikkerhet, hvordan våpen til Ukraina finansieres og hvordan de trener titusener av landets soldater.

EU har endret seg voldsomt med de nye utfordringene, og det gjelder ikke bare krigen. Pandemien skapte et stort samhold, og det samme skjer nå med den økende migrasjonskrisen.

Utfordringene kommer også fra USA, hvor de innfører Inflation Reduction Act (IRA) både raskt og veldig kraftfullt. EU har strevd med å komme med egne støtteordninger slik at ikke for mye av den nye grønne industrien heller satser i Nord-Amerika. 

Mange i Norge tror EU er den samme unionen vi sa nei til i 1994. Det kunne ikke være mer feil. Nå er vi en liten aktør på utsiden, selv om EU ser på oss som en verdifull partner.

– Norge fremstår som Europas viktigste strategiske ressurs, sier Riekeles. Men det finnes også en skyggeside.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.