BYGG

Norge er en sinke i trebruk

Allerede i 2010 hadde Reiulf Ramstad Arkitekter klare tegningene til et 20 etasjers kontorbygg ført opp med limtrebjelker som bærende konstruksjon og dekker av massivtre. Barentssekretariatet ønsket seg et nytt signalbygg, og det kunne de fått. Planene ble gått gjennom av både Sweco, Rambøll, Treteknisk og Trefokus. Det 10 000 m2 store kontorbygget er byggbart og ville blitt verdens største.
Allerede i 2010 hadde Reiulf Ramstad Arkitekter klare tegningene til et 20 etasjers kontorbygg ført opp med limtrebjelker som bærende konstruksjon og dekker av massivtre. Barentssekretariatet ønsket seg et nytt signalbygg, og det kunne de fått. Planene ble gått gjennom av både Sweco, Rambøll, Treteknisk og Trefokus. Det 10 000 m2 store kontorbygget er byggbart og ville blitt verdens største. Bilde: Reiulf Ramstad Arkitekter
24. apr. 2013 - 07:00
Vis mer

Vi tror vi bygger så mye i tre i Norge. For småhus er det sant, men så er det slutt.

Det er mange industribedrifter som lager treprodukter, men få av dem har noen størrelse.

Om en byggherre ønsker å føre opp et yrkesbygg eller en skole i tre, er sjansen stor for at han må hente materialene fra utlandet.

Uutnyttet tre

– Ikke mer enn 35–40 prosent av årlig tilvekst i norske skoger blir utnyttet, sa mat- og landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum på et arrangement på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, hvor han mottok rapporten «Tre for bygg og bygg i tre» utarbeidet av Statsbygg.

Slagsvold Vedum gjorde det klart at det er et mål å utnytte norsk skog bedre enn det som gjøres i dag. Han hadde likevel lite konkret å komme med. Med en fersk rapport i hånden lovet han å komme tilbake med tiltak.

– Nå skal vi først sette oss inn i dette, men jeg tror løsningen ligger i å gjøre noen strukturelle valg heller enn å gi millioner i støtte.

De strukturelle valgene kan være at det offentlige i større grad enn i dag bestiller trebygg. Det blir gjort flere andre steder.

I Växjö kommune i Sverige er det påbud om å vurdere tre til ethvert bygg, fortalte professor Tomas Nord fra Lindköping Universitet.

Flere kantoner i Sveits har slike påbud, og det blir nå vurdert i flere land, blant annet Frankrike.

Les også: Norges høyeste trehus blir studentboliger

Treentusiast: Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, til høyre, får overrakt rapporten om urbant trebyggeri av Statsbyggs fungerende direktør for utvikling, Bjørne Grimsrud.
Treentusiast: Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, til høyre, får overrakt rapporten om urbant trebyggeri av Statsbyggs fungerende direktør for utvikling, Bjørne Grimsrud.

Det offentlige skal gå foran

Slagsvold Vedum gikk langt i å love at det offentlige skal gå foran for å ta tre i bruk for større bygg der stål og betong i dag er dominerende materialer.

– Vi må ha en holdningsendring til bruk av tre i offentlige bygg. Hvis ikke det offentlige går foran, er det umulig å bygge en slik industri, sier landbruksministeren.

Fra Statsbyggs side ble det pekt på at både rådgivere og entreprenører ser en økt økonomisk risiko ved å føre opp bygg i tre som tradisjonelt blir ført opp i stål eller betong.

– Vi må se på kriteriene og tillate økt risiko slik at vi får vist veien. Vi må legge det inn i føringene til Statsbygg, sa Slagsvold Vedum og lovet å ta det opp med forbruker- og administrasjonsministeren, som har Statsbygg under sitt departement.

Les også: Erstatter glass med brent tre

Økt bruk av tre

Tre som konstruksjonsvirke i næringsbygg har økt kraftig i Tyskland, og hadde i 2010 og 2009 en markedsandel på nesten 20 prosent. Da ble det ført opp henholdsvis 5878 og 6085 slike bygg. Etter finanskrisen i 2006 har andelen yrkesbygg i tre økt med nesten 40 prosent i Tyskland.

I Sveits har bruken av tre økt jevnt og trutt de siste ti årene. Av offentlige bygg har tre en markedsandel på 10 prosent som bærende konstruksjonsmateriale.

Også i Østerrike er andelen trebygg økende. For forretnings- og industribygg har andelen økt fra 14 prosent i 1998 og 2003 til 19 prosent i 2008. For offentlige bygg har andelen i de samme årene økt fra 12 via 14 og til 26 prosent.

I Østerrike blir arkitektkonkurranser brukt som virkemiddel for å øke bruken av tre. Ifølge en av delrapportene til «Tre for bygg og bygg i tre» har det vist seg vellykket.

Les også:

Nå skal det bli enklere å bruke fiberarmering

Betong spiser CO2

Dette tauet er like sterkt som stål  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.