KLIMA

Norge beskyldes for hykleri på klimatoppmøtet

Norge, USA og andre rike land anklages for hykleri av en stor gruppe utviklingsland på klimatoppmøtet i Dubai.

Utenriksminister Espen Barth Eide leder Norges delegasjon i innspurten av klimaforhandlingene i Dubai. I tillegg leder han viktige samtaler på møtet om utslippsreduksjoner sammen med Singapores miljøminister Grace Fu. Norge har fått krass kritikk fra Bolivias sjefforhandler Diego Pacheco.
Utenriksminister Espen Barth Eide leder Norges delegasjon i innspurten av klimaforhandlingene i Dubai. I tillegg leder han viktige samtaler på møtet om utslippsreduksjoner sammen med Singapores miljøminister Grace Fu. Norge har fått krass kritikk fra Bolivias sjefforhandler Diego Pacheco. Foto: Peter Dejong/AP/NTB
11. des. 2023 - 13:39

Kraftsalven kom søndag fra Bolivias sjefforhandler Diego Pacheco. Han uttalte seg på vegne av en stor gruppe utviklingsland som blant annet omfatter Kina og India.

– Flere land sier at de ønsker å fase ut fossile brensler, og dette er landene som i realiteten utvider produksjonen av fossile brensler i verden – USA, Australia, Norge, Canada og mange andre, sa Pacheco, ifølge The Sydney Morning Herald.

Ifølge Pacheco er det mye hykleri, løgner og urettferdighet på klimatoppmøtet. Uttalelsen gjengis også av den indiske avisa Hindustan Times og nyhetsbyrået AFP.

Pacheco uttalte seg på vegne av en gruppering som kalles likesinnede utviklingsland (LMDC). Den omfatter verdens mest folkerike land, men også Saudi-Arabia og andre store oljeprodusenter.

Mens vestlige oljeprodusenter som Norge og Canada ønsker at klimatoppmøtet skal oppfordre til utfasing av fossil energi, har Saudi-Arabia så langt nektet å godta dette.

Lokale innbyggere følger med på en skogbrann i nærheten av Alexandroupoli i Hellas 21. august i fjor. Skogbrannen her var den største som noen gang er registrert i EU. Klimaendringene bidrar til økt skogbrannfare mange steder i verden.
Les også

Rekordvarm klode i 2023: – Klimarekordene falt som dominobrikker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.