OLJE OG GASS

– Nordnorske oljeleveranser kan nå 10 milliarder

Selv uten Lofoten, Vesterålen og Senja.

Administrerende direktør Kjell Giæver i den nordnorske leverandørsammenslutningen PetroArctic mener det er fullt mulig for de nordnorske leverandørene å nå 10 milliarder i leveranser til oljeindustrien innen 2020.
Administrerende direktør Kjell Giæver i den nordnorske leverandørsammenslutningen PetroArctic mener det er fullt mulig for de nordnorske leverandørene å nå 10 milliarder i leveranser til oljeindustrien innen 2020.
31. okt. 2013 - 20:28

Selv uten oljenæringas indrefilet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, har nordnorsk leverandørindustri ambisiøse mål om å levere for 10 milliarder kroner i året før 2020.

– Det er et hårete, men fullt oppnåelig mål at nordnorske leverandører kan nå 10 milliarder rundt 2020. Vi ser at bedriftene ikke nødvendigvis blir flere. Men de blir større og er i stand til å operere høyere i næringskjeden enn tidligere, sier administrerende direktør Kjell Giæver i det nordnorske leverandørnettverket PetroArctic.

Les også: – Oljenæringen pælmer penger etter folk

Aktivitetsøkning

Basisen for at han tror leverandørindustrien kan spise så mye mer av olje- og gasskaka ligger i den store aktivitetsøkningen i oljevirksomheten i Nord-Norge fram mot 2020.

– Vi vil se en storstilt subsea-utbygging i Barentshavet. Det skal bores bortimot 50 nye brønner fram mot 2020. Også i Norskehavet ser vi en dobling i antall brønner. Når vi legger sammen utbyggingene Johan Castberg, Goliat, Åsta Hansteen, Skarv og Norne med sannsynlig nye funn, ser vi at de nordnorske bedriftene er i stand til å levere opp mot ti milliarder alene, sier Giæver.

Les også: Slik kan Barentshavet se ut i 2030

Tilrettelegger

Han understreker at oljeselskapene fortsatt vil ha en viktig rolle å spille for å få ringvirkninger på land i nord fra en industri der tyngdepunktet fortsatt er sør og vest i Norge. De må ifølge Giæver legge til rette for at lokal industri får lov å konkurrere på en god måte.

– Vi er langt forbi tiden der noen skal komme lettere til kakestykket enn andre. Det må være en reell konkurransemulighet, sier Giæver.

Les også: Her er den mest kontroversielle plattformen i Arktis

4,2 milliarder i fjor

På dialogmøtet som Norsk olje og gass arrangerte i Svolvær torsdag ble en annen målestokk for ringvirkningene av petroleumsnæringen i Nord-Norge gjennomgått og diskutert.

Kunnskapsparken i Nordland har for fjerde år på rad gjort en grundig undersøkelse blant nesten 300 nordnorske bedrifter. I Levert-rapporten oppsummeres leveransene fra den petroleumsbaserte leverandørindustrien til 4,2 milliarder kroner i fjor. Dette er en økning i omsetningen på 20,5 prosent fra 2011.

Les også: – Olje- og gassproduksjonen skal øke

Langs hele kysten

– Dette viser til gagns at olje og gass gir store ringvirkninger langs kysten. Det store bildet er at petroleumsnæringen i Norge gir 250.000 arbeidsplasser direkte og indirekte knyttet til petroleumsindustrien, sier Erling Kvadsheim i Norsk olje og gass.

Til de nordnorske leveransene var det knyttet 2.400 årsverk, en økning på 18 prosent fra året før.

Levert-rapporten har en presis definisjon av hva som skal defineres som leverandørindustri. Oljeselskapene har 748 ansatte i Nord-Norge som ikke telles med. Tar vi med disse, er det 3.148 petroleumsrelaterte årsverk blant arbeidstakere som bor i Nord-Norge.

Les også: Derfor var det enkelt for Høyre og Frp å gi opp Lofoten

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.