IT

Nordmenn skal barbere prisen på videokonferanser

Avhoppere fra Tandberg/Cisco har internasjonale ambisjoner.

14. juni 2013 - 10:12

Norge er et videokonferanseland. Tandberg begynte allerede på 80-tallet å bygge slike systemer og ble verdensledende.

For tre år siden ble selskapet kjøpt av Cisco, og siden har aktiviteten økt i Norge. Men som det alltid går når en stor bedrift brøyter vei, skaller det av kompetanse som etablerer små bedrifter.

Avhopperne i Pexip vil snu opp ned på hele markedet ved å gjøre videokonferanse særdeles mye enklere å bruke i veldig stor skala til en lavere pris.

– I fjor sommer var vi 12 som sluttet i Cisco. Nå er vi 40 jevnt fordelt i Norge, England og USA. I midten av juni skal vi lansere produktet på Infocomm i USA, sier daglig leder i Pexip, Simen Teigre.

Les også: Denne roboten er en vandrende videokonferanse

Bare programvare

De utvikler ny programvare som kjører på standard x86-servere. Slikt har snudd opp ned på spesialisert IT gang på gang.

– Videokonferanse har dessverre vært dyrt og komplisert. Vi skal gjøre det rimeligere og enkelt, sier teknisk direktør i Pexip, Håkon Dahle.

– Slike møter krever knutepunkter hvor møtedeltakerne blir koblet sammen. Det kan typisk koste over 25.000 kroner per deltaker bare i infrastruktur. Mange selskaper vil at flest mulig av de ansatte skal kunne benytte videokommunikasjon og da blir det svært kostbart med tradisjonelle løsninger. Med vår teknologi koster det under 200 dollar i måneden, inkludert leie av vår programvare og kostnaden for standard x86-servere. For store bedrifter vil volumrabattene ta kostnaden per bruker ned til under hundrelappen per måned.

Pexip tror de fleste vil velge å bruke egne billige servere for å kjøre programvaren deres, men kunden kan like godt leie kapasitet i nettskyen.

Det de trenger i tillegg er skjermer og kameraer på møterom. Så kan de bringe inn deltakere uansett hva slags system og utstyr de sitter med. Eller brukerne kan ringe inn fra en PC, nettbrett eller mobiltelefon med Microsofts Lync-klient.

Micorosoft: Det skal føles som om deltakerne er i det samme rommet

Reduserer videobelastningen

– Mange store selskaper har flere videoservere rundt om i verden. Når de kobler sammen mange brukere i møter må hver sende en full videostrøm til den serveren som har kontrollen. Står den i USA, sender hver bruker typisk en til to Mbit/s, og er det ti deltakere fra Europa blir det opptil 20 Mbit/s over Atlanteren. Det er veldig mye for selskaper som ofte leier egne linjer for å få tjenestekvalitet.

– Med vår løsning kan vi la programvaren i Europa behandle alle videostrømmene slik at bare den som snakker belaster linjen i full kapasitet, mens de andre skaleres til småbilder. Det betyr at vi klarer oss med inntil 20 prosent av bitraten uten at det går ut over kvaliteten, sier Dahle.

Bruker nettbrett

I stedet for å utvikle egne kontrollenheter eller fjernkontroller som er vanlig, har Pexip utviklet programvare i form av en app. I starten finnes den for iOS, men Android og en web-versjon er under utvikling.

– Fordi dette er programvare har vi lagt inn funksjonalitet som langt overgår en vanlig kontrollboks og vi kan fortsette å oppgradere den, sier Teigre.

Les også:

Nå blir det lov med styremøter på video

Han står bak nestegenerasjons video

Se hvorfor Skype-kontoret i Stockholm vekker oppmerksomhet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.