FORSVAR

Nordkoreansk rakett skal ha vært i lufta i over 70 minutter

Nord-Korea har prøveskutt en ballistisk rakett som falt ned i havet øst for landet, ifølge myndighetene i Japan og Sør-Korea.

NTB_QuLX1gJHaPo
NTB_QuLX1gJHaPo Ahn Young-joon
12. juli 2023 - 09:31

Onsdagens oppskytning var den andre på en måneds tid og den tolvte så langt i år, ifølge Reuters. Raketten fløy i 74 minutter i en høyde på 6000 kilometer og rekkevidde på 1000 kilometer, ifølge en uttalelse fra Japan.

Det kan være den lengste flytiden for en nordkoreansk rakett noensinne, skriver nyhetsbyrået.

Den japanske kystvakten opplyser at raketten falt ned i havet utenfor Japans økonomiske sone og rundt 550 kilometer øst for den koreanske halvøya klokken 11.13 lokal tid onsdag.

Krisemøte under Nato-toppmøtet

Ifølge generalstaben i Sør-Korea dreide det seg om en langdistanserakett. Landets president Yoon Suk-yeol er i Litauen i forbindelse med Nato-toppmøtet, men kalte inn til et krisemøte i det nasjonale sikkerhetsrådet for å diskutere oppskytingen.

Han lovet også å bruke toppmøtet som anledning for å be om internasjonal solidaritet i møte med slike trusler. Sikkerheten i Atlanterhavs- og Stillehavsregionene må ses under ett, mener han.

Japans statsminister Fumio Kishida, som også er i Litauen, har beordret sine medarbeidere til å hente inn informasjon og være beredt på uforutsette hendelser, ifølge en uttalelse fra kontoret hans.

Kritiserer ubåt-besøk

Oppskytningen onsdag fant sted etter at Nord-Korea dagene i forveien hadde kommet med kritikk mot USAs militæraktiviteter. Nord-Korea anklaget blant annet USA for å ha krenket landets luftrom ved å sende spionfly inn i landets økonomiske sone. Nord-Korea har også kritisert USA for et nylig besøk i Sør-Korea av en atomdrevet ubåt som kan utstyres med krysserraketter.

FNs sikkerhetsråd og en rekke land har innført sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av landets rakett- og atomvåpenprogram.

Til venstre på bildet vises en del som Sør-Koreas forsvar har berget. Den antas å stamme fra Nord-Koreas rakett som styrtet i havet utenfor Eocheongdo-øya i Sør-Korea, etter en mislykket oppskyting onsdag.
Les også

Feil under oppskytingen av Nord-Koreas satellitt. Sør-Korea har plukket opp biter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.