INDUSTRI

Nordic Mining vil hente 660 millioner kroner for å fullføre Engebø-prosjektet

Går mot full finansiering av prosjektet, melder selskapet.

Demonstranter lenket seg fast med kjetting for å stanse etableringen av gruveprosjektet i Førdefjorden.
Demonstranter lenket seg fast med kjetting for å stanse etableringen av gruveprosjektet i Førdefjorden. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB (arkiv)
Arne FenstadArne FenstadJournalist
2. feb. 2023 - 09:10

Selskapet vil i løpet av de neste ukene kontakte nye og eksisterende investorer for å hente 66 millioner dollar, eller nærmere 660 millioner kroner. 

– Vi skal fullfinansiere Engebø-prosjektet, som blir den første nye mineralprodusenten i Norge på nær 40 år. Interessen fra nasjonale og internasjonale investorer virker å være god, sier Ivar S. Fossum, konsernsjef i Nordic Mining, i en pressemelding, der det også kommer fram at de har solgt hele produksjonen av rutil og granat fra prosjektet de første fem driftsårene. 

Prosjektet er kontroversielt fordi det innebærer dumping av gruveavfall i Førdefjorden. I 2020 fikk selskapet driftstillatelse av staten. Miljøbevegelsen klagde, men i mai i fjor opprettholdt Nærings- og fiskeridepartementet tillatelsen. 

– Klagene har imidlertid ikke vært forgjeves: Jeg har lyttet til miljøbevegelsen og strammet inn miljøkravene i driftskonsesjonen betydelig. Det har vært viktig for meg å gå så langt som mitt handlingsrom tillater, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til NTB i fjor.

Hvis selskapet klarer å hente de siste 660 millioner kronene, er prosjektet fullfinansiert. I dag er 76 prosent av den totale prosjektfinansieringen på 277 millioner dollar sikret, ifølge selskapet.

Det er snart 20 år siden prosjektet først startet. Planlagt produksjonsstart er i andre halvdel av 2024.

Administrerende direktør Tore Enger i Teco 2030 forteller at alle ansatte nå har fått full lønn.
Les også

Teco 2030 i krise: – Håper vi slipper mer slalåmkjøring 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.