IT

Nordens beste it-forskning

HØYERE: Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo skårer høyt på den prestisjetunge rangeringen, og instituttleder Morten Dæhlen tror it-forskningen kan klatre enda høyere når det nye bygget står ferdig.
HØYERE: Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo skårer høyt på den prestisjetunge rangeringen, og instituttleder Morten Dæhlen tror it-forskningen kan klatre enda høyere når det nye bygget står ferdig.Bilde: Odd Richard Valmot
Espen Zachariassen
8. des. 2009 - 10:28

Rangeringen er gjort av Shanghai Jiao Tong-universitetet i Kina, som har en prestisjetung rankingliste.

Her plasseres UiO som nummer én i Norden, nummer seks i Europa og på 49. plass i verden, skriver universitetsavisen Uniform.Kan komme høyere

– Jeg tror innflyttingen i den nye informatikkbygningen neste år kan gi oss mulighet til å klatre oppover på rankinglista, sier leder ved Institutt for informatikk Morten Dæhlen.

I Europa er det bare universitetene i Oxford og Cambridge, de to avdelingene av Swiss Federal Institute of Technology i Zürich og Lausanne, samt University of Manchester som gjør det betre i it-forskning enn Universitetet i Oslo.

På verdensbasis deler universitetene i München og Torino 49.-plassen med UiO.Ikke ressurser nok

– Dette er fantastisk og viser at vi er på rett vei. It-forskningen i München og Torino har høy prestisje, så det er utrolig å få den samne plasseringen som disse. I dag har vi ikke ressurser nok til å nå opp til de aller beste i Europa, som Oxford og Cambridge. De lever på et helt annet ressursnivå, seier Dæhlen.

På verdensrangeringen tar Stanford University i California førsteplassen, tett fulgt av Massachussets Institute of Technology (MIT) og Berkeley-universitetet.Harvard

På denne listen kommer Harvard først på 11. plass og må se seg slått av et universitet som ikke ligger i USA: University of Toronto, som havner på åttendeplass.

Også to israelske universitet gjør det bedre på it-forskning enn det beste europeiske universitetet, altså University of Oxford.Tre i Norden

Det er bare tre nordiske universitet blant de 100 beste. Københavns Universitet får en plassering mellom 52. og 75. plass, mens Uppsala havner mellom nummer 76. og 100. på rangeringen.

Som institusjon ligger Universitetet i Oslo på 65. plass på verdensrangeringen for 2009.