ENERGI

Nord Stream 1 åpnet - gassflyten fremdeles redusert

Gassflyten ligger nå på omtrent på 40 prosent av rørets kapasitet.

Rørledningen på den tyske siden.
Rørledningen på den tyske siden. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/NTB
Jonas HøydalJonas HøydalJournalist
21. juli 2022 - 11:45

Det kommer fram fra rørdata på Nord Stream sine hjemmesider.

Gassflyten ligger nå på omtrent 29,3 GWh/h. Gassflyten i Europeiske rørledninger oppgis normalt i GWh/h, altså hvor mye energi i form av gass som overføres i timen.

Før rørledningen ble stengt for vedlikeholdsarbeid 11. juli var gassflyten i snitt 29,2 GWh/h, omtrent 40 prosent av rørets kapasitet. 

Før gassflyten ble strupet i juni lå gassflyten på 73 GWh/h.

I 2021 importerte EU 155 milliarder mgass fra Russland. 59,2 av disse ble transportert gjennom rørledningen, som egentlig har en nominell kapasitet på 55 milliarder mi året.

Rørets gassflyt <i>Skjermbilde:  Nord Stream AG</i>
Rørets gassflyt Skjermbilde:  Nord Stream AG

Ifølge en talsperson fra det østerrikske olje- og gasselskapet OMW skal Gazprom, som drifter rørledningen, ha gitt signaler om at gassoverføringen kan nå 50 prosent av rørets kapasitet utover dagen.

Mangler fremdeles turbin

Da Gazprom strupet gassoverføringen i juni hevdet de at årsaken var at Siemens var forsinket med reparasjon av kompressorstasjonen Portovaya på den russiske siden. I midten av juni skal bare 3 av stasjonens 8 turbiner ha vært i drift.

Blant annet har en turbin vært i Canada for overhaling den siste måneden. Den ble sendt på mandag med fly.

Turbinen er ventet å ankomme den russiske siden av rørledningen rundt 24. juli. Denne kan visstnok ta opptil én uke å installere, ifølge den russiske næringslivsavisen Kommersant.

Daglig gassflyt gjennom Nord Stream 1 siden oktober 2019. Ledningen er normalt stengt for vedlikehold en periode på sommeren, når strømprisene og etterspørsel etter gass som regel er på sitt laveste <i>Illustrasjon:  Wikideas1 (CC0 1.0)</i>
Daglig gassflyt gjennom Nord Stream 1 siden oktober 2019. Ledningen er normalt stengt for vedlikehold en periode på sommeren, når strømprisene og etterspørsel etter gass som regel er på sitt laveste Illustrasjon:  Wikideas1 (CC0 1.0)
Tidspunkt for planlagt gjenåpning av gamle og nye E6 ved Stenungsund i Sverige, som ble rammet av kvikkleireskred 23. september i 2023, er høsten 2024.
Les også

Sverige: Tre pågrepet etter kvikkleireskred

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.