SAMFERDSEL

Anbefaler å skrote Nord-Norgebanen: – Vil koste over 280 milliarder kroner

– En utbygging av en Nord-Norgebane vil både gi dårlig samfunnsøkonomisk lønnsomhet og negative virkninger for natur og miljø, klima og reindrift, sier jernbanedirektør Knut Sletta.

Oversikt over kostnaden for de ulike konseptene.
Oversikt over kostnaden for de ulike konseptene. Foto: Skjermbilde fra Jernbanedirektoratets fremlegging
27. sep. 2023 - 12:25

Jernbanedirektør Knut Sletta sier de ikke anbefaler en ny Nord-Norgebane mellom Fauske og Tromsø, med trase til Harstad.

– En utbygging av en Nord-Norgebane vil både gi dårlig samfunnsøkonomisk lønnsomhet og negative virkninger for natur og miljø, klima og reindrift, sier Sletta.

En full utbygging av strekningen, med arm til Harstad, vil koste over 280 miliarder kroner, ifølge direktoratet. Det er en kraftig økning fra den beregnede kostnaden for fire år siden, som var på 133 milliarder kroner. 

Utbygging av strekningen kun mellom Fauske og Tromsø (uten Harstad) vil koste over 234 milliarder kroner, ifølge direktoratets beregninger. 

Her er den forventede kostnaden for de ulike konseptene, ifølge Jernbanedirektoratet: 

Oversikt over kostnaden for de ulike konseptene. <i>Foto:  Skjermbilde fra Jernbanedirektoratets fremlegging</i>
Oversikt over kostnaden for de ulike konseptene. Foto:  Skjermbilde fra Jernbanedirektoratets fremlegging

Klimagassberegningene vil aldri nedbetales i analysen som går over 75 år, konkluderer direktoratet. 

– Tynt befolket og store avstander

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård var tilstede i Narvik for å få rapporten onsdag. Han fikk to rapporter: Jernbanedirektoratets KVU for Nord-Norgebanen, samt en mer helhetlig KVU for transport i Nord-Norge. 

– Regjeringen vil utvikle Nord-Norge for fremtiden, og gode løsninger for transport er grunnleggende. Det er hentet inn mye data, kjørt mye beregninger og gjort mange vurderinger. Jeg skal nå sette meg inn i vurderingene, sier Nygård.

Han sier at KVU-ene ser langt fram i tid, og gir strategiske forslag som må vurderes. 

– De faglige anbefalingene vil kunne danne grunnlag for videre vurdering. Nord-Norge er tynt befolket og med stor avstand mellom tettsteder. Vi må se helheten for folk og næringsliv, sier Nygård. 

Han sier han ikke kan gå nærmere inn i vurderingene på nåværende tidspunkt. KVU-ene skal nå ut på høring. 

– Jeg regner med at det blir en stor samfunnsdebatt om disse utredningene, sier han. 

Vis mer

Vil styrke Ofotbanen og Nordlandsbanen

Jernbanedirektoratet går altså heller inn for å styrke de eksisterende jernbaneforbindelsene. 

– Vi anbefaler en betydelig styrking av de eksisterende jernbaneforbindelsene til og fra Nord-Norge. Nordlandsbanen og Ofotbanen er en viktig del av transportsystemet, sier Sletta.

Sletta la frem konklusjonen av direktoratets utredning på et arrangement i Narvik onsdag. Jernbanedirektoratet fikk oppdraget i februar 2022. KVU-en ble laget etter støtte i Stortinget fra Ap, Senterpartiet, SV og Frp.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Direktoratet har utarbeidet kostnadsestimater for en helt ny trase mellom Fauske og Tromsø, med trase til Harstad, og sammenlikner dette med tre andre løsninger:

  • Styrke dagens Ofotbane og Nordlandsbane: Dette innebærer blant annet kapasitetsøkning på banen, og delelektrifisering av Nordlandsbanen. Investeringskostnaden beregnes til 14,77 milliarder kroner. 
  • Bygge jernbane mellom Fauske og Tromsø, altså uten traséen til Harstad: Kostnaden beregnes til 234,52 milliarder kroner.
  • Bygge jernbane mellom Narvik og Tromsø: Kostnaden beregnes til 111,22 milliarder kroner.

     

Maskinist Ragnar Nygård (t.v.), Silje Restad Edvardsen og Knut Olav Bjørnholm – de to sistnevnte deler jobben som skipper og navigatør på «Skulebas» – på brua, der båten styres med topp moderne navigasjonsutstyr. De har testet båten siden i sommer og sier seg godt fornøyd så langt.
Les også

«Skulebas» gir elevene opplæring i det siste av skipsteknologi

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.