SKREDVARSLING

Norconsult skal utvikle snøskredvarsling for Troms og Finnmark

Fylket inngår avtale med Norconsult, som skal utvikle løsninger for å detektere og varsle snøskred.

Snøskred som har passert E69 der veien strekker seg mot Honningsvåg og Nordkapp.
Snøskred som har passert E69 der veien strekker seg mot Honningsvåg og Nordkapp. Foto: Trond Jøran Nilsen/Troms og Finnmark fylkeskommune
5. jan. 2022 - 13:31

Veier24 skrev om dette prosjektet for et års tid siden.

Troms og Finnmark fylke ønsker å få til en deteksjonsløsning som registrerer om snøskredet har truffet veien, og om det er kjøretøy i skredet.

Nå har fylkeskommunen inngått innovasjonspartnerskapsavtale med Norconsult.

Prosjektleder Espen Lauvlund Nilsen i Troms og Finnmark fylkeskommune. <i>Foto:  Troms og Finnmark fylkeskommune</i>
Prosjektleder Espen Lauvlund Nilsen i Troms og Finnmark fylkeskommune. Foto:  Troms og Finnmark fylkeskommune

– Sammen skal vi utvikle en løsning som detekterer og varsler om snøskred som sperrer vei. Det er veldig sjelden at kjøretøy i fart blir tatt av snøskred, men risikoen øker veldig hvis trafikantene stopper opp inne i et skredområde. Et typisk hendelsesforløp er at det først går et snøskred som sperrer veien, deretter kommer det et kjøretøy som stopper for snømassene og som da risikerer å bli tatt av nye snøskred i samme område, sier prosjektleder i Troms og Finnmark fylkeskommune, Espen Lauvlund Nilsen, i en pressemelding.

– En løsning som vi ønsker å utvikle kan redde menneskeliv, kommenterer han.

Et viktig bidrag til å løse skredproblematikken

Fylkesveiene i Troms og Finnmark har rundt 200 snøskredpunkt og på landsbasis er det rundt 1500 snøskredpunkt.

– Snøskred er en stor samfunnsutfordring som utsetter mennesker for risiko og reduserer livskvalitet, hindrer framkommelighet og reduserer forutsigbarheten i hverdagen for både private og næringsliv. Skredutfordringene på fylkesveiene i Troms og Finnmark er så stor at vi er nødt til å tenke nytt og innovativt for å gi sikring for flest mulig, sier fylkesråd for samferdsel, Agnete Masternes Hanssen (Ap), i meldingen.

Fylkesråd for samferdsel, Agnete Masternes Hanssen (Ap). <i>Foto:  Sunniva Tonsberg Gaski</i>
Fylkesråd for samferdsel, Agnete Masternes Hanssen (Ap). Foto:  Sunniva Tonsberg Gaski

Norconsult skal jobbe sammen med Stiftelsen Norsar og Alcatel Submarine Networks Norway for å utvikle løsningen.

– Vi er veldig fornøyd med å ha vunnet denne kontrakten og ser i samarbeid med Troms og Finnmark fylkeskommune fram til å utvikle en løsning som har stor samfunnsmessig betydning, sier prosjektleder hos Norconsult, Finn Kåre Nyhammer, i pressemeldingen.

– Å utvikle en innovativ løsning sammen med Norconsult og deres samarbeidspartnere tror jeg blir veldig bra. De har igjennom hele konkurransefasen vist at de har svært høy kompetanse, både på teknologi, men også på innovasjon, noe som gjør at jeg er trygg på at vi ender opp med en god løsning, sier Nilsen.

Innovasjonspartnerskap

Troms og Finnmark fylkeskommune fikk sommeren 2020 10,3 millioner kroner fra Innovasjon Norge til å gjennomføre innovasjonspartnerskapsprosjektet. Et innovasjonspartnerskap tar utgangspunkt i det offentliges behov og i samarbeid med leverandørmarkedet skal man utvikle en løsning som løser samfunnsutfordringen.

– Vi har brukt tid på å ha dialog med markedet for å være sikker på at vi utvikler den beste løsningen. Dette er innovasjon, per i dag finnes det ingen systemer som løser denne utfordringen, samtidig mener alle vi har vært i kontakt med at dette er det behov for, både i Norge, men også i resten av verden, sier prosjektleder Nilsen.

Målet er at den utviklede løsningen skal være klar for anskaffelse innen utgangen av 2023.

Eirik Selmer ser på websiden for detaljerte transportdata fra et registreringspunkt ved finskegrensen sør for Kautokeino.
Les også

Bruker KI til trafikktelling: – Kan påvirke statens prioriteringer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.