BØRS

Norges største ansatteide selskap børsnoteres – prises opp mot 6,8 milliarder kroner 

Norconsults aksjer noteres og åpnes for handel på Oslo Børs fra fredag 10. november.

Egil Hogna, konsernsjef i Norconsult, sier det er stor interesse for selskapets børsnotering. Foto: Jan Johannessen.
Egil Hogna, konsernsjef i Norconsult, sier det er stor interesse for selskapets børsnotering. Foto: Jan Johannessen. Foto: Jan Johannessen
30. okt. 2023 - 10:11

Allerede i januar kunngjorde Norges største konsulentselskap, Norconsult, at de hadde som mål å bli børsnotert mot slutten av året.

Mandag ble prospekt og betingelser, for det som trolig blir årets største børsnotering på Oslo Børs, offentliggjort. Norconsult bekrefter med det at det er besluttet å gjennomføre den planlagte børsnoteringen av selskapet.

Den endelige noteringsprisen ventes å ligge i intervallet 19 til 23 kroner per aksje, heter det av meldingen. Det tilsvarer en børsverdi for selskapet på mellom 5,6 og 6,8 milliarder kroner.

Samtidig er det ventet at Norconsults aksjer noteres og åpnes for handel på Oslo Børs fra fredag 10. november.

– Vi opplever at det er god interesse for Norconsults kommende børsnotering, og vi får tilbakemeldinger om at flere investorer setter pris på vår forretningsmodell, også i en periode hvor markedet er preget av stigende renter og fremdeles høy inflasjon, sier Egil Hogna, konsernsjef i Norconsult. 

Norconsult

  • Norconsult er et nordisk rådgiverselskap som kombinerer ingeniørfag med arkitektur og digital kompetanse.
  • Har prosjekter i privat og offentlig sektor innen infrastruktur, energi og industri, bygg og arkitektur.
  • 6.000 medarbeidere fordelt på over 130 kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Island, Polen og Finland.
  • Hovedkontor i Sandvika.
  • I 2022 hadde Norconsult en netto omsetning på 7,5 milliarder kroner, opp fra 6,6 milliarder kroner året før.
  • Driftsresultatet var på 626 millioner kroner, mens på bunnlinjen lå det igjen rundt 454 millioner kroner etter skatt, begge på linje med fjoråret.
  • Per første halvår 2023 var netto omsetning på 4,4 milliarder kroner og driftsresultatet (EBIT) på 478 millioner, opp fra en omsetning på 3,8 milliarder kroner og et EBIT-resultat på 417 millioner kroner i samme periode i fjor.
  • Driftsresultat før avskrivninger justert (EBITA) var på 493 millioner kroner i første halvår (424).
  • Selskapet legger frem rapporten for tredje kvartal 2023 onsdag 29. november.
  • Norconsult har besluttet å notere selskapet på Oslo Børs og venter at første handelsdag vil være fredafg 10. november 2023. 

Kilde: Norconsult

Enighet om børsnotering

Norconsult har i dag over 6.000 ansatte, hvor selskapet eies i sin helhet av 3.405 ansatte.

Bakgrunn for børsnoteringen skal blant annet være en endring i skattereglene. Ved en intern avstemning stemte hele 95 prosent for å bøesnotere selskapet.

Det ble først enighet om å selge ut minst 25 prosent av aksjene til eksterne investorer via børsen, men når selskapet nå noteres legges 34 prosent av eierandelene ut for salg. 

– Etter noteringen vil et sterkt medarbeidereierskap fremdeles være en sentral del av Norconsults kultur, og Norconsult skal fortsatt være et attraktivt og høykompetent selskap med en sterk lokal tilstedeværelse som tiltrekker seg, utvikler og beholder de beste talentene, sier Hogna. 

Det er også tidligere opplyst om at dagens eiere vil benytte børsnoteringen til et nedsalg.

De eksisterende aksjonærene i selskapet, samt selskapets styre og konsernledelse, har bindingstid på aksjer de ikke selger. Medarbeiderne har en bindingstid hvor 50 prosent av aksjene kan selges etter seks måneder, og de resterende etter tolv måneder. Konsernledelsen og styret i Norconsult har bindingstid på 12 måneder.

Konsernsjef Egil Hogna i Norconsult.
Les også

Norconsult-sjefens aksjer er verdt opp mot 38 millioner kroner

Økende behov for rådgivning

Norconsult har engasjert Carnegie og DNB Markets som tilretteleggere og rådgivere i forbindelse med prosessen mot notering, samt er Nordea Bank og Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) involvert i prosessen.

Partene har dermed ikke mulig til å uttale seg om børsnoteringen, men aksjeekspert Ole-Andreas Krohn i DNB Markets, skrev i midten av september en anbefaling på selskaper innenfor rådgivningssektoren.

Aksjeekspert Ole-Andreas Krohn i DNB Markets <i>Foto:  Stig B. Fiksdal</i>
Aksjeekspert Ole-Andreas Krohn i DNB Markets Foto:  Stig B. Fiksdal

DNB Markets følger allerede tre aktører innenfor rådgivningssektoren – norske Multiconsult, og Afry og Sweco. 

– Afry er den største sammenlignbare aktøren i det svenske og finske markedet. Sweco er nest største aktør i begge disse markedene, men har i motsetning til Afry en betydelig aktivitet også i øvrige europeiske markeder og dermed totalt sett en noe større omsetning, skriver Krohn. 

DNB Markets har en kjøpsanbefaling på Multiconsult, en holdanbefaling på Afry, og en kjøpsanbefaling på Sweco. 

– Driverne for etterspørselen er etter vårt syn et økende behov for rådgivningstjenester i et europeisk marked hvor komplekse utfordringer med infrastruktur, digitalisering, urbanisering, grønt skifte, reguleringstempo, budsjettvisibilitet og energisikkerhet både tiltar og overlapper hverandre, mener Krohn. 

Gode resultater

Selskapet har levert bedre resultater gjennom årets tre første kvartaler, sammenlignet med 2022.

Selskapet la i forrige uke ut en foreløpig oppdatering fra kvartalet, hvor det kom frem at ved utgangen september var omsetningen – etter eksterne prosjektkostnader har økt rundt 12 prosent til 1,7 milliarder kroner, mot 1,5 milliarder kroner i samme periode i fjor. 

Netto ordrereserve utgjorde rundt 6,1 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal 2023, opp fra 5,8 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal i år. 

 <i>Foto:  Jan Johannessen</i>
Foto:  Jan Johannessen

Konsernsjef Hogna uttalte seg fornøyd med utviklingen i omsetning og resultater, i en periode hvor markedet er preget av stigende renter og fremdeles høy inflasjon.

– Ordrereserven er solid, og vi opplever godt aktivitetsnivå i våre viktigste markeder. Norconsult går ut med endelige resultater for tredje kvartal i slutten av november, da vil vi også gi mer detaljer rundt utviklingen i kvartalet, sa Hogna.

Les også

Multiconsult venter marginpress og økt konkurranse

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.