MOBIL

Nokias Windows-telefoner får superkrefter

Nokia skal bruke ST-Ericssons råeste systembrikke i Windows-modellene sine.

2. nov. 2011 - 15:50

Forrige uke viste Nokia frem sine første telefoner med Windows Phone: Lumia 800 og Lumia 710, som i likhet med samtlige andre Windows-modeller kjører på systembrikker fra Qualcomm.

LES OGSÅ:

Lyntest av Nokia Lumia 800

Lyntest av Nokia Lumia 710

Slutt på Qualcomm-monopol

I dag ble det bekreftet at Nokia blir den første produsenten som tar steget bort fra Qualcomm-maskinvare i Windows Phone-modellene sine. Selskapet har offisielt inngått en avtale om å bruke ST-Ericssons NovaThor-plattform. 

Dette kommer ikke som noen stor overraskelse, da ST-Ericsson-sjef Carlo Bozotti allerede i mai kunne avsløre at de ville være én av to leverandører av systembrikker til Nokias Windows-modeller.

Qualcomm får altså ikke en kald skulder, bare litt sunn konkurranse.

Råskinn

Den første brikken som kommer på plass i Nokias telefoner er mest sannsynlig U8500. Denne minner farlig mye om Samsungs egenproduserte systembrikke Exynos 4210, som står i Galaxy SII.

Og dette er slett ikke dårlige nyheter. Her får du doble ARM Cortex A9-prosessorkjerner, sammen med den råsterke grafikkbrikken ARM Mali-400 (som forøvrig er utviklet i Trondheim).

Se hvor sterk den er

Med tanke på at Windows-telefonene allerede med dagens maskinvare kjører silkemykt burde dette holde i bøtter og spann.

Dersom det er denne brikken Nokia skal bruke er dette en aldri så liten bonusnyhet. For snart en måned siden lettet Microsoft på sløret, og fortalte at de ville komme med støtte for tokjerneprosessor i Windows Phone når operativsystemet blir modent for det. Det kan altså tyde på at 2012 er året doble prosessorer får plass i Windows-telefoner.

Får vi se resultatet i februar?

Det er foreløpig litt i det blå nøyaktig når vi får se den første Windows-modellen med ST-Ericssons NovaThor-maskinvare under dekslene, men vi tipper Nokia har noe spennende på gang til de skal måle muskler med resten av produsentene under Mobile World Congress i slutten av februar. 

Kilde: ST-Ericsson

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.