MOBIL

Nokia vil gjøre Android enklere å bruke

Slipper nytt menysystem til Android-telefoner.

Nokias Android-app Z Laucher skal gjøre det enklere å finne igjen apper og annet på telefonen din.
Nokias Android-app Z Laucher skal gjøre det enklere å finne igjen apper og annet på telefonen din. Bilde: Nokia
Marius ValleMarius ValleJournalist
23. juni 2014 - 23:38

Kjøper du en Nokia-telefon i dag, er det sannsynligvis en Windows-telefon du tar med deg hjem fra butikken. Det skyldes at Nokia valgte å gå for Windows Phone som sin primære smarttelefonplattform i 2011, og at Microsoft kjøpte mobildivisjonen deres tidligere i år.

Derfor kan det kanskje virke overraskende at Nokia før helgen lanserte en ny Android-app kalt Z Launcer. Dette er det som i Android-verdenen kalles en launcher, som enklet forklart er en erstatning for menysystemet som telefonen leveres med.

LES OGSÅ: Slik får du mye skylagring helt gratis

Nokias Android-launcher fungerer dessuten ikke med Nokia X-serien, men med telefoner som Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z1 og Google Nexus 5.

Utviklet av Nokia Technologies

Microsoft har imidlertid ikke noe med dette å gjøre i det hele tatt. Appen er nemlig lansert av Nokia Corporation, selskapet som solgte sin mobildivisjon til Microsoft. Nærmere bestemt er det Nokia Technologies som står bak.

Denne delen av Nokia er en FoU-avdeling som jobber med å utvikle ny teknologi innen databehandling og mobilitet. Z Launcher er en av deres nyeste kreasjoner.

Nokia Technologies står dessuten bak initiativet Invent With Nokia, som inviterer alle som har en god idé eller oppfinnelse til å dele den med dem. Det er omtrent som en oppfinneraudition, hvor idéene evalueres av Nokia. De som slipper gjennom nåløyet kan tjene penger ved å selve idéen til selskapet. Dette programmet ble lansert i 2011, og var ikke en del av pakken Microsoft kjøpte.

LES OGSÅ: Tre tjenester du bør slutte å betale for

Z Launcher gjør det enklere å finne appene dine

Hvorvidt Z Launcher er resultatet av dette programmet vites ikke. Interessant er det i alle fall.

Z Launcher erstatter hjemskjermen på mobilen din med et grensesnitt som er laget for å gi deg den informasjonen du trenger når du faktisk har behov for den. Den består i bunn og grunn bare av en startskjerm og en appmeny. Tanken er at du skal slippe å jakte etter de appene du faktisk bruker.

Startskjermen består av en liste over de siste appene, kontaktene eller nettstedene du brukte, og klokken. Tanken er at det skal holde å bruke denne skjermen.

LES OGSÅ: 25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Når du vil starte en app eller ringe en kontakt begynner du bare å skrive navnet for hånd på skjermen, så vises en liste over de beste treffene. Det er omtrent som iPhones Spotlight-søk, uten at du trenger å åpne et eget søkefelt for å søke.

Z Launcher vil også følge med på hvilke apper du bruker til forskjellige tider, og liste opp disse automatisk. Om du for eksempel alltid bruker YouTube på kveldstid, vil denne appen finnes på listen på kvelden. Hvis du alltid hører på Spotify på morgenen, vil du finne den på listen om morgenen.

Z Launcher finner ut hvilke apper du bruker når.
Z Launcher finner ut hvilke apper du bruker når. Nokia
Dette er ikke noen ny tanke, da det finnes apper som gjør omtrent det samme på Android fra før av. Et eksempel er appen Cover, som finner ut hvilke apper du bruker til forskjellige tider og på forskjellige steder, og tilpasser listen etter dette.

LES MER: 5 apper du kan glemme på iPhone

Z Launcher er fortsatt på et tidlig beta-stadie, og er ikke å finne på Google Play. Den kunne en periode lastes ned fritt fra Nokias nettside, men de har nå stengt for nye aktiveringer av appen. Dersom du ikke allerede har installert den, kan du ikke uten videre laste den ned før Nokia åpner for nye testbrukere.

Når de skal åpne for flere testbrukere, eller slippe Z Launcher bredt vites ikke.

LES OGSÅ:

Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Slik kommer du i gang med Android

Slik skal Amazon ta opp mobilkampen med Apple

Sylskarp skjerm og kamera med laserfokus

Slik får du ett passord på alle tjenester  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.