BLOG

– Nokia tenker kun på maskinvare

Nettstedet Daring Fireball har trykket en e-post fra en tidligere programvareingeniør som forklarer noe av grunnen til at Nokia sliter med å holde takt med konkurrentene.Det hele koker angivelig ned til at Nokia er besatt av å utvikle maskinvare fremfor programvare.

Marius ValleMarius ValleJournalist
16. sep. 2010 - 10:47

Når Nokia skal utvikle en ny mobiltelefon setter de ned en arbeidsgruppe som bestemmer hva slags maskinvare telefonen skal ha, altså det fysiske produktet. Deretter må en utviklergruppe levere programvare som skal kjøres på den allerede bestemte maskinvaredesignen.

I en e-post til nettstedet skriver en tidligere Nokia-programvareingeniør (vi går ut i fra at du forstår engelsk):

"Here’s the problem: Hardware Rules at Nokia. The software is written by the software groups inside of Nokia, and it is then given to the hardware group, which gets to decide what software goes on the device, and the environment in which it runs. All schedules are driven by the hardware timelines. It was not uncommon for us to give them code that ran perfectly by their own test, only to have them do things like reduce the available memory for the software to 25% the specified allocation, and then point the finger back at software when things failed in the field."

Kort oversatt: Programvareutviklerne gir fra seg programvare som kjører bra på maskinvaren, men så endrer maskinvareutviklerne designen slik at programvaren for eksempel ikke har nok minne. Deretter skylder maskinvareutviklerne på programvareutviklerne når kundene begynner å klage på at telefonene ikke fungerer.Dette drev Nokia med da Apple lanserte iPhone 3GS (Foto: Nokia, Apple).

I tillegg forteller den tidligere Nokia-ansatte at Nokia internt ikke anså iPhone som noen trussel, og heller fokuserte på hvorfor iPhone til syvende og sist ville mislykkes. Blant annet ble godkjenningsprosessen til Apples App Store trukket frem som en grunn til at det ville gå åt skogen for iPhone.

Vi trenger ikke påpeke at det finnes over 200 000 apps i App Store, men vi gjør det likevel.

Les også: Test av iPhone 4 »Dersom informasjonen i e-posten beskriver den faktiske situasjonen og tankegangen hos Nokia er det kanskje ikke så rart at de henger etter så godt som alle andre mobilprodusenter.

Maskinvare er i dag ikke lenger problemet. Det er tiltalende brukeropplevelser og god programvare som tiltrekker seg kunder. Se bare på iPhone, en telefon som lenge hang etter det Nokia lanserte rent spesifikasjonsmessig. Men telefonen hadde en brukeropplevelse ingen kunne matche, og det er liten tvil om hva kundene ønsker seg. Det er også noe av grunnen til at Android gjør det voldsomt bra.

Det er lov å håpe på at Nokia fremover bruker mer tid på å fokusere på innholdet i mobilene sine fremfor tekniske spesifikasjoner. Selskapets nye sjef, Stephen Elop, kommer fra Microsoft. Der er det programvare som regjerer, og han kan få Nokia inn på rett tankespor. 

Så er spørsmålet om Nokia klarer å få ut MeeGo i tide og om brukeropplevelsen er god nok sammenlignet med Android og iPhone. Det er vanskelig å forestille seg at Symbian skal bli plattformen som vil vinne kundene tilbake. 

Les alt innholdet i e-posten fra den tidligere Nokia-utvikleren og flere interessante tanker rundt Nokias fremtid på Daring Fireball »

Innlegget er skrevet av Marius Valle.

Kilde: Daringfireball.net, via: Engadget.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.