MOBIL

Nokia Lumia 800 VS Lumia 710

Her er forskjellene på Nokias Windows-telefoner.

18. feb. 2012 - 08:02

Det er ett år (og noen dager) siden Nokia og Microsoft annonserte de slår sammen kreftene på mobilfronten, og i oktober dukket de første fruktene av samarbeidet opp: Nokia Lumia 800 og Lumia 710.

LES OGSÅ:

Test av Nokia Lumia 800

Unboxing: Nokia Lumia 710

Begge disse telefonene er nå å finne på det norske markedet, til to vidt forskjellige priser. Ifølge prisjakt.no må du regne med å punge ut med rundt 3600 kroner (inkludert frakt) for Lumia 800, mens lillebror Lumia 710 letter lommeboken for rundt 2400 kroner.

Med en prisforskjell på 1200 kroner er det naturlig å anta at den dyreste er vesentlig mye bedre på alt, men på svært mange punkter er de faktisk klin like.Polykarbonat til venstre, vanlig plast til høyre.

Lik motor, lik programvare

De har for eksempel nøyaktig samme systembrikke. Altså Qualcomm MSM8255 med 1,4 GHz-prosessor og grafikkbrikken Adreno 205. Arbeidsminnet (RAM) er også 512 på begge telefonene.

Erfaringsmessig vet vi at dette er plenty med kraft for å drive Windows Phone 7.5 helt silkemykt, og ut fra de få timene vi har tilbrakt sammen med Lumia 710 er det ingenting som tyder på at ytelsen her er noe dårligere enn hos storebror.

Innholdsmessig får du nøyaktig det samme, altså Windows Phone 7.5 med et par Nokia-spesifikke innslag - som navigasjonsprogramvaren Nokia Drive.

Skjermene er også nøyaktig like store, og har den samme oppløsningen på 800 x 480 piksler.

Så, hva er forskjellene?

Det er selvsagt grunner til at Lumia 800 er en hel del dyrere. I spesifikasjonslisten nedenfor har vi tatt for oss forskjellene på de to telefonene. De spesifikasjonene som ikke er oppgitt er like på begge modellene.Her ser du forskjellene på Lumia 710 og Lumia 800. (Kilde: Nokia)

KVALITETSFØLELSE: Lumia 710 er bygget i langt billigere materialer, og består for det meste av plast, mens Lumia 800 er smidd i solid polikarbonat. Lumia 710 har også fått "vanlige", altså fysiske taster under skjermen, mens Lumia 800 har et berøringspanel. Legg for øvrig merke til at Lumia 800 også er den tyngste av de to telefonene, til tross for at den er fysisk mindre.

SKJERM: Begge skjermene har en størrelse på 3,7 tommer og en oppløsning på 800 x 480 piksler. Forskjellen er at Lumia 800 har AMOLED-skjerm, mens Lumia 710 er utstyrt med en rimeligere TFT-variant. Bildekvaliteten er klart bedre på AMOLED-skjermen, med klarere farger og bredere innsynsvinkel.

INTERNMINNE: Foreløpig eksisterer det ikke Windows Phone-telefoner med støtte for minnekort, noe som gjør internminnet desto viktigere. Her får du 16 GB ved å gå for Lumia 800, mens Lumia 710 leveres med drøyt halvparten.

BATTERITID: Den oppgitte batteritiden er vesentlig bedre i Lumia 800, som har fått et batteri på 1450 mAh, mot 1300 mAh i Lumia 710.

KAMERA: For mange vil dette være et viktig element. Kameraet i Lumia 800 tar bilder i en oppløsning på 8 megapiksler og har en blenderåpning på f/2.2. Lumia 710 tar bilder i fem megapikslers oppløsning, og har en blenderåpning på f/2.4. Vi har foreløpig ikke tatt noen bilder med Lumia 710, men spesifikasjonene og at Lumia 800 er alene om å ha Carl Zeiss-opptikk skulle tilsi at kvaliteten er betydelig dårligere her.

Oppsummering

Nokia Lumia 710 er en rimelig inngangsbillett for de som vil prøve ut et strålende alternativ til iOS og Android. Her får du samme ytelse, samme skjermstørrelse og de samme mulighetene som med den dyrere Lumia 800-modellen, og får dermed den samme bruksopplevelsen av selve plattformen.

Nokia har kuttet kostnadene ved å bruke billigere materialer og en blassere skjermvariant, samtidig som minnekapasiteten er halvert og kameraet er lavere spesifisert - nedskjæringer vi tipper mange vil kunne leve med når prisen tas i betraktning. 

Om du lurer på hva oppstyret rundt Windows Phone 7 dreier seg om kan vi si såpass som at denne plattformen allerede er finslipt, brukervennlig og responsiv, og bare blir bedre og bedre for hver eneste oppdatering. App-utvalget har vært et av hovedargumentene for å gå for Android eller iOS-telefoner, men som du kan se av grafen nederst i artikkelen er dette argumentet i ferd med å dø ut.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Windows Phone 7

Vi kommer forøvrig med en endelig test av Lumia 710 i løpet av neste uke.

Økning i app-utvalg i Windows Phone 7 Marketplace siden august 2010:Statistikken er hentet fra Windowsphoneapplist.com.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.