MOBIL

Nokia har lansert N8

Det har vært mistenkelig rolig fra Nokia i lang tid.

27. apr. 2010 - 14:29

Mens de andre produsentene har lansert signaturmodeller som Sony Ericsson X10, HTC Desire og Samsung Wave, har det vært rolig fra Nokia-kanten de siste månedene. Selskapet har imidlertid ikke ligget på latsiden, men jobbet med å integrere den nyeste Symbian-versjonen, Symbian^3, i et uhyre av en mobiltelefon: Nokia N8.

Les mer om nyhetene i Symbian^3 her »

N8 er den aller første mobiltelefonen som leveres med den ferske, åpne, Symbian-versjonen, Symbian^3.  Nokia har i tillegg benyttet anledningen med å kvitte seg med det gode, gamle S60-grensesnittet de har brukt på brorparten av smarttelefonene sine de siste årene.

Det nye menysystemet har enkelt og greit fått navnet Nokia UI. Ifølge produsenten selv skal dette både være mer brukervennlig og mer responsivt enn S60, og har blitt utviklet med stor vekt på multimediehåndtering.

Mange vil nok også sette pris på at Nokia har integrert Qt i N8. Qt er en utviklingsplattform som gjør at du kun trenger skrive én kode for å lage programmer som fungerer på flere plattformer. Nokia sikret seg full tilgang til denne plattformen da de kjøpte norske Trolltech i 2008. Mer om dette kan du for øvrig lese hos Amobil.

Multimediekonge

Kameraet i N8 har fått Carl Zeiss-stempel, og leverer deg bilder i oppløsninger på opp til 12 megapiksler. Du finner også ekte blits, autofokus, bildestabilisator og det du ellers kan forvente av det som ser ut til å bli det beste kameraet på markedet.

Mer interessant enn megapiksler og autofokus, er det at Nokia ser ut til å være den første produsenten som tar til vettet, og tenker på andre deler av optikken. N8 skal nemlig ha en like stor bildebrikke som den du finner i digitale kompaktkamera. Dette er svært gode nyheter, og vil forhåpentligvis få en slutt på det håpløse megapiksel-racet.

Telefonen er heller ingen sinke på videoopptak. Med støtte for HD-oppløsning (720p) og 25 fps vil du kunne filme detaljrike videosnutter som forhåpentligvis ikke hakker.

Skjermen i N8 er kapasitiv, har en størrelse på 3,5 tommer og en oppløsning på 640 x 360 piksler.  

HDMI-utgang

Når du først har filmet høyoppløselige videosnutter, kan det være greit å faktisk vise disse i full kvalitet. N8 har fått utgang for mini-HDMI, og kan dermed pushe full kvalitet over til TV-skjermen. Takket være HDMI-utgangen kan du også kjøre ut lyden i Dolby Digital Plus. Vi nærmer oss med andre ord farlig fort den dagen mobiltelefonen kan erstatte DVD-spilleren din.

I tillegg til HDMI, har N8 fått vanlig 3,5mm minijack, slik at du kan bruke ditt eget hodesett når du hører på musikk.

Lagringskapasiteten er heller ikke noen flaskehals. Med 16 GB innebygget minne og støtte for microSD-kort opp til 32 GB kan du drasse med deg både film og store mengder musikk.

802.11b/g..og n!

Nokia N8 har fått bred støtte for internettilkoblinger. Med HSDPA opp til 10,2 Mbps er du sikret den høyeste hastigheten du kan presse ut av mobilnettet der du befinner deg.

Wi-fi-støtten er også svært lovende. Med støtte for 802.11b (10 Mbps) og 802.11g (100Mbps) greier du makse de fleste internettlinjer som går ut til de norske hjem i dag. I tillegg er det lagt inn støtte for 802.11n, som har en makshastighet på hele 1 Gbps. Dette vil kanskje ikke gi noen merkbar forskjell når du surfer på nettet, da du ikke får så spreke hus-linjer i Norge i dag. Men du vil merke enorm forskjell lokalt, særlig når du bruker funksjoner som DLNA.

Ikke langt unna butikkhyllene

Nokia N8 kommer på markedet i løpet av høsten, og prislappen er oppgitt til 370 Euro. Du kan forvente en pris på rett rundt 4500 kroner når den kommer i salg her til lands.

Mer info om N8 finner du hos Nokia,

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.