BLOG

Nokia hadde "iPhone" i 2004

Tidligere ansatte forteller om Sovjet-kultur i Nokia, som førte til at Symbian sakket akterut, en app store ikke ble realisert og en tidlig "iPhone" ble gravlagt.

Marius ValleMarius ValleJournalist
27. sep. 2010 - 16:16

I en artikkel i New York Times forteller tidligere ansatte at ledelsen i Nokia og selskapets kultur er svært byråkratisk. Ideer under utvikling kunne når som helst stoppes av ledelsen. Dermed gikk Nokia glipp av en rekke innovasjoner.

Her er kortversjonen:

  • I 2004 utviklet Nokia en prototype på en internett-telefon med fullt trykkskjermgrensesnitt og stor skjerm. Altså flere år før Apple lanserte sin iPhone. Ledelsen i Nokia var redd for at den skulle floppe, og tok livet at prosjektet.
  • I 2004 hadde Nokia en tidlig utgave av en "app store" på tegnebrettet. Dette ble internt presentert som noe de måtte få på plass. Ledeles i Nokia sa nei.
  • Internt i Nokia har det vært et ønske om å forbedre Symbian. De hadde tid og personer til å skrive om hele operativsystemet, men de lot være.
  • En av lederne i gruppen som jobbet med brukergrensesnittet til Symbian forteller at de foreslo 500 forbedringer til systemet. Ikke ett av disse gikk igjennom.
  • Det ble foreslått et 3D-brukergrensesnitt i Symbian allerede i 2002. Dette ble avvist fordi det ville økt produksjonskostnadene til hver Symbian-telefon med 2,05 dollar (12 kroner).

Vi kan for øvrig peke på telefonen Nokia 7710 (på bildet), som ble lansert i 2004. Dette var en telefon med fullt touch-grensesnitt, men som aldri fikk noen etterfølger.

Les hele artikkelen hos NYTimes.com »

Dette er ikke det første gang tidligere Nokia-ansatte kritiserer selskapet. En tidligere programvareingeniør sa nylig at selskapet bruker det meste av ressurser på maskinvare, og at programvare blir nedprioritert.

Les også: Nå må Nokia skjerpe seg »

Innlegget er skrevet av Marius Valle.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.