BLOG

Nokia forsvarer fast fokus

Vi som tester mobiltelefoner er stort sett enige om en ting: Et mobilkamera med autofokus tar jevnt over bedre bilder enn et med fast fokus. Nokia er imidlertid ikke enige, og selskapets Damian Dinning har skrevet et flammende forsvarsinnlegg.

Marius ValleMarius ValleJournalist
23. nov. 2010 - 18:44

Dinning sier ikke at fast fokus nødvendigvis er bedre enn autofokus, men at det slett ikke er så billig og dårlig som mange skal ha det til.

Forskjellen på fast fokus og autofokus er at mens linsene i et autofokuskamera beveger seg for å gjøre motivet ditt skarpt er linsene i et kamera med fast fokus fastmonterte. Dermed er det ikke mulig å ta skarpe bilder av objekter som er nærmere enn for eksempel en halv meter.

Fast fokus brukes blant annet i kommende telefoner som Nokia C7, C5 og E7.

Les også: Lyntest av Nokia E7 »

Dette har ikke bare ulemper, skriver Dinning.

* Du slipper å uroe deg for at bilder eller video er ute av fokus. Så lenge du er mer enn 50 cm unna motivet blir det skarpt.

* Ingen forsinkelse. Du trenger ikke vente på at kameraet har fokusert før du tar bildet.

* Alt i bildet, fra 50 cm og utover er i fokus. Fast fokus muliggjør høy dybdeskarphet. 

* Tynnere kameramoduler. Gjør telefonene tynnere.Nokia C6 er en av telefonene som har fast fokus.

Dinning fortsetter så å forklare hvor komplekse linsedesignene til Nokia er, til tross for at linsene er laget i plast og ikke glass. Selskapet bruker forskjellige plasttyper i de forskjellige linseelementene i kameramodulene sine. Deretter trekker han frem at bildene behandles digitalt etter de er tatt for å gi best mulig resultat.

Vi kan helt klart se fordelene med fast fokus, spesielt det at du kan ta bilder raskere. Men til syvende og sist blir faktisk bildene ikke like gode med fast fokus som med autofokus. Vi syns det er verdt å bruke et lite sekund ekstra på å vente på autofokusen for å få et bedre bilde.

Hva syns du?

Les hele bloggposten hos Nokia Conversations »

Innlegget er skrevet av Marius Valle.

Kilde: conversations.nokia.com, via: GSMarena.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.