ENERGI

Nok Troll-kraft

4. juni 2002 - 10:49

Innbyggere og miljøvernaktivister kan puste lettet ut. Det blir ikke noe av en ekstra kraftlinje til Troll-anlegget på Kollsnes, bekrefter produksjonsdirektør Geir Amland ved Troll Gass anlegget.

- Sammen med Statskraft og BKK har vi har gjennomført en omfattende studie av kraftforsyningen til anlegget. Den viser at de to kraftledningene vi i dag har ut til Kollsnes, er tilstrekkelig. Sannsynligheten for bortfall av kraft er så liten og vi vil kunne klare oss med fremtidige leveringsforpliktelser med kun én overføringslinje i drift, sier Amland.

Grønt lys

Bakgrunnen for de omfattende spekulasjonene om nødvendigheten av å øke overføringskapasiteten til Kollsnes, er at Statoil må mangedoble kompressorkapasiteten på Troll.

- Vi har fått grønt lys for å sette i drift to 40 MW kompressorer i 2005, og vi har ytterligere behov for to 40 MW kompressorer i 2012, forteller Amland. Trykket på plattformen må økes for å kunne opprettholde og delvis øke leveransen av gass fra Troll. Da vil Statoil også være i stand til å utnytte full prosesseringskapasitet i landanlegget.

Under byggingen av Troll-anlegget var det betydelig lokal motstand mot byggingen av kraftledningene.

Milliardinvestering

Investeringene i de to nye kompressorene er på tre milliarder kroner. De innebærer nye elektrisk drevne kompressorer på Troll A-plattformen. Dessuten må det legges to nye kraftforsyningskabler ut til Troll A med tilhørende tilknytningpunkter på land og på plattformen.

Troll Gas er den eneste installasjonen til havs som i dag drives med kraft fra land. Den økte kompressorkapasiteten øker således ikke CO 2-utslippene i Norge. - Vi er meget godt fornøyd med Troll -konfigurasjonen med brønnhodeplattform til havs og prosessanlegget på land. Det gir oss meget stor fleksibilitet. Kraftforsyningen er dessuten meget stabil og gir en høy grad av driftssikkerhet, presiserer Amland.

En 300 kV overføringslinje går i dag over Sotra og frem til Kollsnes, mens en 132 kV overføringslinje går over Askøy. Full kapasitet i linjene er henholdsvis 400 MW og 250 MW eller et årlig forbruk på 5,7 TWh, nok til å forsyne Oslo med kraft.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.