MOBIL

Nok megapiksler nå, mobilprodusenter!

Spre ordet.

29. sep. 2010 - 05:47

I årene som har gått siden den første kameratelefonen kom på markedet, har oppløsningen på bildene blitt høyere og høyere. I dag får du kjøpt mobiltelefoner som tar bilder med 12 megapikslers oppløsning.

I starten omfavnet vi selvsagt denne utviklingen, og jubelen var stor hver gang megapikselgrensen ble flyttet opp ett hakk. Det er tross alt en verden av forskjell på på 0,3 megapiksler og 3 megapiksler.

I denne perioden var det ikke bare megapikslene som økte. Vi hadde en sunn utvikling der alle komponentene i kameraet gradvis ble bedre, og bildekvaliteten ble etterhvert såpass bra at mobiltelefonen kunne fungere som et alternativ til et vanlig kompaktkamera.

Vanvidd

Vi er litt usikre på nøyaktig når det skjedde, men etterhvert mistet mobilprodusentene forstanden og begynte å kreve flere og flere megapiksler av de stakkars små bildesensorene sine. Dette hadde ikke vært et problem dersom resten av komponentene rundt holdt følge, noe de ikke gjør.

Årsaken er at et høyt antall megapiksler av mange regnes som synonymt med bedre bilder. Denne holdningen er mobilprodusentene bevisst med på å heie frem ved å vise deg kameraoppløsningen i fete fonter i reklamekampanjene sine, mens du nærmest må være detektiv for å finne resten av kameraspesifikasjonene.

Sannheten er at det er lite å hente på økt oppløsning i seg selv. Ofte forverrer det resultatet med de små bildesensorene som sitter i mobiltelefoner, da pikseltettheten blir for høy. Dette vil du se i form av støy i bildene dine. Ved å øke oppløsningen uten å øke størrelsen på bildesensoren oppnår vi lite annet enn bildefiler som tar større plass på minnekortet.


Kan Nokia snu trenden?

Du har muligens allerede lest et lass artikler om Nokias kommende flaggskip, N8. Ett av de mest omtalte elementene her er kameraet. Og det er herlig å se at Nokia har prioritert andre ting enn oppløsningen (Joda, 12 megapiksler er fremdeles galskap).  N8 har nemlig den største bildesensoren som har stått i en mobiltelefon noensinne, og som du kan se på utsnittene av bildet nedenfor har dette gjort underverker for detaljgjengivningen, og det er så godt som null støy å spore.


Trenger du høyere oppløsning enn dette? Sannsynligvis ikke.

Det som blir interessant å se fremover, er hvilken retning ting tar videre. Ingenting hadde vært bedre enn om produsentene la ned megapikseløksen og konsentrerte seg om ting som faktisk har positiv innvirkning på bildene dine. Som bedre kvalitet på bildesensoren, større blenderåpning, bedre programvare og skikkelig blits.

Og vi håper for guds skyld det drøyer noen år før vi ser 18 megapiksler i en mobiltelefon. Men her regner vi med vi ber om for mye.

Innlegget er skrevet av Marius S. Eltervåg

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.