ROMFART

Nok en nedtur for Pluto

I 76 år fikk Pluto være en planet. Nå er det en dverg i vårt planetsystem - og den er ikke engang den største dvergen.
I 76 år fikk Pluto være en planet. Nå er det en dverg i vårt planetsystem - og den er ikke engang den største dvergen. Bilde: NASA
Mona StrandeMona StrandeJournalist
15. juni 2007 - 15:47
Vis mer

24. august i fjor bestemte den internasjonale astronomiske union (IAU) at Pluto måtte bli nedgradert fra planet til dverg. Nå - under et år senere - viser amerikansk forskning at Pluto heller ikke er den største dverg-planeten.

Slående bevis

Et forskningsteam ved Cailfornia Institute of Technology kan nemlig bevise at dverg-planeten Eris utrangerer Pluto i masse. Forskningsteamet ledes av mannen som oppdaget Eris - Mike Brown. Deres resultater er nå publisert i fagjournalen Science.

Funnet av Eris, tidligere kjent som 2003 UB313, markerte begynnelsen på slutten for Plutos planetstatus. Det var etter at romteleskopet Hubble gjorde beregninger som viste at Eris var større i diameter en Pluto, at IAU fant ut at de måtte revurdere den tidligere planetens status.

Alt håp ute

Eris ligger i Kuiper-beltet, og har en egen måne med navnet Dysnomia. Masseberegningene er gjort ved hjelp av både Hubble og observatoriet Keck.

Forskerne, hvis resultater degraderer Pluto nok en gang, fant ut at Eris har hele 27 prosent mer masse en Pluto.

- I tillegg til å være den største i diameter, er Eris også den mest massive dvergplaneten vi kjenner til, skriver forskerne i Science.

Og dermed forsvant også dét håpet for lille Pluto.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.