DATATELE

Nødnettet utsatt nok en gang

KRITISK: Blålysetatene trenger sårt et nytt og felles nødnett, men det er avgjørende at endringen skjer i hele landet.
KRITISK: Blålysetatene trenger sårt et nytt og felles nødnett, men det er avgjørende at endringen skjer i hele landet. Bilde: Mona Strande

Dette er leverandørene

 • Siemens har 3500 ansatte i Norge, og er landets største aktør innen utbygging av telekommunikasjon. Siemens har bygd ut UMTS/GSM-systemet for Netcom, og er i ferd med å ferdigstille GSM-R, sikkerhetsnettet for jernbanedrift i Norge.
 • Motorola har arbeidet med nødsamband verden over i 75 år, og har levert over 200 nødnett i 54 land. Mye av dagens sambandsutstyr i norske nødetater er levert av Motorola.
 • Frequentis, som vil stå for kontrollromsløsningene, har tidligere blant annet levert kontrollrom til norske flyplasser og til kystradioen i Norge. Selskapet har også levert kontrollromsløsninger for nødetater over hele Europa.
 • BaneTele og Telenor skal levere transmisjon og siter.

Politikamrene i Østfold og Follo, som egentlig skulle være de første som tok i bruk det nye nødnettet i høst, må vente enda lenger:

Oppstartsproblemer

Direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon innrømmer at prosjektet har hatt "oppstartsproblemer".

- Blant annet tar det lengre tid å bemanne organisasjonen. Nokia Siemens Networks har behov for å revurdere radioplanen for å sikre at dekningsgraden blir som beskrevet i kontrakten, sier Lyngstøl til Dagens Næringsliv.

Frykter flere forsinkelser

Forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund er ikke overrasket over den nye forsinkelsen, men frykter flere utsettelser:

- Man kan jo frykte at det vil ta enda lengre tid å oppføre nettet. For oss er det viktigste at planene opprettholdes, sier han til DN.Slik skal nødnettet fungere

 • Det nye digitale nødnettet vil i prinsippet være sammensatt av tre hoveddeler.
 • I kjernenettet ligger det vi kan kalle intelligensen i nettverket. Det består typisk av en eller flere sentrale nettverkselementer i form av store datamaskiner eller svitsjer som sørger for riktig ruting av nødtrafikken.
 • Transmisjonsnettet transporterer data fra kjernenettet ut til radionettverket og til andre punkter som er tilkoblet nødnettet. Transmisjonsnettet består typisk av datalinjer med høy overfø ringskapasitet.
 • Et radionettverk med svært høy dekningsgrad sørger for kontakt med radioterminaler innendørs og utendørs. Radionettverket består typisk av basestasjoner montert i master eller på bygninger.
 • Nødnettet overvåkes og vedlikeholdes fra et sentralt eller distribuert drifts- og vedlikeholdssystem.
 • Nødetatene vil ha tilgang til det nye nettet fra sine kommunikasjonssentraler eller fra håndholdte og kjøretø ymonterte radioer.
 • Nødnettet skal ha et grensesnitt mot andre nettverk slik at det blir mulig å ringe mellom nødnettet og andre nettverk, som for eksempel fasttelefon, mobiltelefon og jernbanens nye sikkerhetsnett (GSM-R).
Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.