DATATELE

Nødnettet utsatt nok en gang

KRITISK: Blålysetatene trenger sårt et nytt og felles nødnett, men det er avgjørende at endringen skjer i hele landet.
KRITISK: Blålysetatene trenger sårt et nytt og felles nødnett, men det er avgjørende at endringen skjer i hele landet. Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
19. juni 2007 - 08:28
Vis mer

Politikamrene i Østfold og Follo, som egentlig skulle være de første som tok i bruk det nye nødnettet i høst, må vente enda lenger:

Oppstartsproblemer

Direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon innrømmer at prosjektet har hatt "oppstartsproblemer".

- Blant annet tar det lengre tid å bemanne organisasjonen. Nokia Siemens Networks har behov for å revurdere radioplanen for å sikre at dekningsgraden blir som beskrevet i kontrakten, sier Lyngstøl til Dagens Næringsliv.

Frykter flere forsinkelser

Forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund er ikke overrasket over den nye forsinkelsen, men frykter flere utsettelser:

- Man kan jo frykte at det vil ta enda lengre tid å oppføre nettet. For oss er det viktigste at planene opprettholdes, sier han til DN.Slik skal nødnettet fungere

  • Det nye digitale nødnettet vil i prinsippet være sammensatt av tre hoveddeler.
  • I kjernenettet ligger det vi kan kalle intelligensen i nettverket. Det består typisk av en eller flere sentrale nettverkselementer i form av store datamaskiner eller svitsjer som sørger for riktig ruting av nødtrafikken.
  • Transmisjonsnettet transporterer data fra kjernenettet ut til radionettverket og til andre punkter som er tilkoblet nødnettet. Transmisjonsnettet består typisk av datalinjer med høy overfø ringskapasitet.
  • Et radionettverk med svært høy dekningsgrad sørger for kontakt med radioterminaler innendørs og utendørs. Radionettverket består typisk av basestasjoner montert i master eller på bygninger.
  • Nødnettet overvåkes og vedlikeholdes fra et sentralt eller distribuert drifts- og vedlikeholdssystem.
  • Nødetatene vil ha tilgang til det nye nettet fra sine kommunikasjonssentraler eller fra håndholdte og kjøretø ymonterte radioer.
  • Nødnettet skal ha et grensesnitt mot andre nettverk slik at det blir mulig å ringe mellom nødnettet og andre nettverk, som for eksempel fasttelefon, mobiltelefon og jernbanens nye sikkerhetsnett (GSM-R).
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.