Nito varsler streik om mekling ikke fører fram

Nito varsler at 125 ansatte i Nexans, Siemens, Telenor, Aker Solutions, Aibel og Kongsberg Subsea kan bli tatt ut i streik. 

Det kan bli streik i åtte bedrifter fra 2. desember dersom ikke Nito og NHO kommer til enighet hos Riksmekleren.
Det kan bli streik i åtte bedrifter fra 2. desember dersom ikke Nito og NHO kommer til enighet hos Riksmekleren. Foto: Alf Simensen/NTB
25. nov. 2022 - 15:08

Det kan bli streik i åtte bedrifter fra 2. desember dersom ikke Nito og NHO kommer til enighet hos Riksmekleren.

– Vi har tatt ut et moderat antall medlemmer i første omgang, men vil selvsagt vurdere opptrapping ganske raskt, sier Tom Helmer Christoffersen, som leder Nito Privat.

Meklingsfristen er midnatt 1. desember og vil omfatte rundt 125 medlemmer i Nito i Nexans i Halden, Siemens i Oslo og Trondheim, Siemens Engroshandel, Telenor, Aker Solutions, Aibel og Kongsberg Subsea.

Han framholder at de ikke ønsker å ramme andre enn arbeidsgiverne og at målet er å verne tredjepart.

– En streik blant ingeniørene i industrien vil selvsagt bli merkbar, selv med relativt få ute i streik. Prosjekter vil stoppe opp og nye oppdrag satt på vent, sier Christoffersen.

Forhandler ikke om kronebeløp

NITO forhandler ikke om økonomi i de sentrale forhandlingene med NHO. All lønn blir forhandlet lokalt i den enkelte virksomhet. 

Striden nå står blant annet om forhandlingsrett for medlemmer ute i bedriftene. 

– Vi ber ikke om én krone, men vi ber om retten til å kunne representere alle våre medlemmer ute i de ulike bedriftene, forklarer Christoffersen. 

– I dag er det slik at en del bedrifter sier at visse medlemsgrupper eller enkeltmedlemmer av ulike årsaker ikke skal være omfattet av tariffavtalen vår. De blir dermed heller ikke en del av de forhandlingene våre tillitsvalgte har med ledelsen. Det kan vi rett og slett ikke finne oss i, sier Christoffersen. 

Byggfagene brøt fredag formiddag den frivillige meklingen med NHO Byggenæringen. Om det ikke blir enighet ved tvungen mekling, blir det storstreik.
Les også

Fellesforbundet: Brudd i mekling for byggfagene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.