BYGG

Nito for første gang i Pride-paraden

– Byggebransjen har en del å hente på å snakke mer om legning, sier NITO-presidenten.

Nito deltok for første gang i Oslo Pride-paraden. F.v. Jonathan Faundez, Julie Dypvik, Anne-Gunn Skalleberg, Brynhild Asperud og Ragnhild Brattbaker.
Nito deltok for første gang i Oslo Pride-paraden. F.v. Jonathan Faundez, Julie Dypvik, Anne-Gunn Skalleberg, Brynhild Asperud og Ragnhild Brattbaker. Foto: Tuva Strøm Johannessen

På lørdag var hele Oslo farget med regnbuens farger da Oslo Pride-paraden gikk gjennom byen gater. Nito deltok for første gang i regi av organisasjonens bedriftsgruppe fra Oslo Universitetssykehus.

– «Homo» blir fortsatt brukt som slengbemerkning

Nitos president Trond Markussen sier til TU Bygg at de har fått mange positive tilbakemeldinger fra sine medlemmer etter at de begynte å snakke om pride. Han er opptatt av at alle skal kunne være åpne om sin legning på arbeidsplassen.

– Vi har fått forbausende mange positive tilbakemeldinger. Medlemmene våre syns det er bra at vi tar initiativ, og stiller i paraden. Mangfold, tilhørighet og solidaritet er viktige verdier for oss, sier han.

NITO - Trond Markussen. Foto: Eirik Helland Urke Bilde: Foto: Eirik Helland Urke

Lhbtiq-ordlista - lesbiske, homofile, bifile, trans- og interkjønnspersoner 

L - En lesbisk kvinne tiltrekkes av eller forelsker seg i personer av samme kjønn, altså andre kvinner.

H -En homofil mann eller kvinne tiltrekkes av eller forelsker seg i personer av samme kjønn

B - En bifil person tiltrekkes av eller forelsker seg i mennesker uavhengig av hvilket kjønn den andre har. 

T - Transperson er et paraplybegrep for personer som har et utseende eller identitet som uttrykker et annet kjønn enn det som ble registrert for dem ved fødsel.

I - Interkjønn er et paraplybegrep som viser til kroppslig mangfold blant personer født med atypiske kjønnskarakteristika. Karakteristikaene utgjør en sammensetning av kromosomer, hormoner, kjønnskjertler og/eller genitalier som bryter med en binær forståelse av kvinnelige og mannlige kropper. 

Q - Queer er det engelske ordet for skeiv. Queer brukes som en samlebetegnelse for de som ikke er ønsker å bli plassert i en bestemt identitetskategori basert på hvilken seksuell orientering de har eller hvilket kjønn de tilhører.

Kilde: LHBTI-ordboka til bufdir

Selv om Nito ikke har fått inn noe konkrete varsler om at LHBTI-personer blir utsatt for hets, så vet han at det skjer.

– Vi hører om at «homo» fortsatt blir brukt som en slengbemerkning på arbeidsplassen, og det er ikke god musikk i våre ører, sier han.

Tøft klima i byggebransjen

Innen byggebransjen tenker Markussen at det kan være ekstra vanskelig å stå fram med sin legning.

– Byggebransjen er en mannsdominert og tøff bransje. Jeg kan tenke meg at fordommer får lov å leve, og at mange som jobber i byggebransjen er forsiktig med å uttale seg. Dessuten er det mange utlendinger som kommer inn og jobber. Deres vern er ikke styrket, sier han.

Han reagerer på at den eneste fra bygge- og anleggsbransjen som gikk i årets parade var Statens Vegvesen.

– I bransjen er det er en del å hente på være mer bevisst i forhold til legning. Vi ønsker at flere bedrifter skal snakke om denne tematikken. Det er viktig at alle mennesker skal kunne være stolte og åpne om hvem de er, sier han, og legger til at Nito vil stille opp for medlemmer som opplever hets på arbeidsplassen på grunn av sin legning.

– Vi tilstreber oss å hjelpe medlemmer som blir utsatt for trakassering, sier han.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.