BYGG

Nito for første gang i Pride-paraden

– Byggebransjen har en del å hente på å snakke mer om legning, sier NITO-presidenten.

Nito deltok for første gang i Oslo Pride-paraden. F.v. Jonathan Faundez, Julie Dypvik, Anne-Gunn Skalleberg, Brynhild Asperud og Ragnhild Brattbaker.
Nito deltok for første gang i Oslo Pride-paraden. F.v. Jonathan Faundez, Julie Dypvik, Anne-Gunn Skalleberg, Brynhild Asperud og Ragnhild Brattbaker. Foto: Tuva Strøm Johannessen
1. juli 2018 - 09:32

På lørdag var hele Oslo farget med regnbuens farger da Oslo Pride-paraden gikk gjennom byen gater. Nito deltok for første gang i regi av organisasjonens bedriftsgruppe fra Oslo Universitetssykehus.

– «Homo» blir fortsatt brukt som slengbemerkning

Nitos president Trond Markussen sier til TU Bygg at de har fått mange positive tilbakemeldinger fra sine medlemmer etter at de begynte å snakke om pride. Han er opptatt av at alle skal kunne være åpne om sin legning på arbeidsplassen.

– Vi har fått forbausende mange positive tilbakemeldinger. Medlemmene våre syns det er bra at vi tar initiativ, og stiller i paraden. Mangfold, tilhørighet og solidaritet er viktige verdier for oss, sier han.

NITO - Trond Markussen. Foto: Eirik Helland Urke <i>Bilde:  Foto</i>
NITO - Trond Markussen. Foto: Eirik Helland Urke Bilde:  Foto
Vis mer

Selv om Nito ikke har fått inn noe konkrete varsler om at LHBTI-personer blir utsatt for hets, så vet han at det skjer.

– Vi hører om at «homo» fortsatt blir brukt som en slengbemerkning på arbeidsplassen, og det er ikke god musikk i våre ører, sier han.

Tøft klima i byggebransjen

Innen byggebransjen tenker Markussen at det kan være ekstra vanskelig å stå fram med sin legning.

– Byggebransjen er en mannsdominert og tøff bransje. Jeg kan tenke meg at fordommer får lov å leve, og at mange som jobber i byggebransjen er forsiktig med å uttale seg. Dessuten er det mange utlendinger som kommer inn og jobber. Deres vern er ikke styrket, sier han.

Han reagerer på at den eneste fra bygge- og anleggsbransjen som gikk i årets parade var Statens Vegvesen.

– I bransjen er det er en del å hente på være mer bevisst i forhold til legning. Vi ønsker at flere bedrifter skal snakke om denne tematikken. Det er viktig at alle mennesker skal kunne være stolte og åpne om hvem de er, sier han, og legger til at Nito vil stille opp for medlemmer som opplever hets på arbeidsplassen på grunn av sin legning.

– Vi tilstreber oss å hjelpe medlemmer som blir utsatt for trakassering, sier han.

Heidi Andreassen i Testnor ved en rød bil.
Les også

– Trolig en sjelden rase

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.