ARBEIDSLIV

NITO-bredside mot pensjonsreform

NITO-leder Marit Stykket går hardt ut mot pensjonsreformen. Arkivfoto
NITO-leder Marit Stykket går hardt ut mot pensjonsreformen. Arkivfoto
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
13. jan. 2004 - 13:46

Ifølge NITO ønsker Pensjonskommisjonen å gå bort fra at pensjon skal regnes ut fra "de 20 beste årene" til fordel for en alle-års regel.

- Ingeniørene er sterkt uenige i forslaget da dette vil slå veldig negativt ut, spesielt for kvinner som velger å jobbe deltid deler av karrieren for å ta seg av barn, sier Marit Stykket, president i NITO.

Å fjerne "besteårsregelen" er et selvmotsigende tiltak i en situasjon hvor man faktisk ønsker at antall fødsler skal øke for på denne måten å sikre tilgang til arbeidskraft i fremtiden. Personer, og særlig kvinner med lang akademisk utdannelse, vil få problemer med å tjene opp full pensjon.

NITO er positive til at det åpnes for å gi pensjonspoeng for hjemmearbeidende med tilbakevirkende kraft til før 1992, men vil understreke at 3 pensjonspoeng per år som ordningen tilsier i dag er for lite og bør økes til minimum 6 pensjonspoeng.

Generelt mener NITO at det må bli en klarere sammenheng mellom størrelsen på utbetalt alderspensjon og lønnsnivået, skriver NITO i en pressemelding.

NITO er skeptiske til å gå bort fra bruttoordningen i offentlig sektor. Det vil føre til mer usikkerhet i forhold til hvor stor den endelieg pensjonen blir for disse ansatte.

- Offentlig ansatte har alltid hatt en god pensjonsordning som en del av sine arbeidsvilkår og har også ut i fra denne begrunnelsen et gjennomsnittlig lavere lønnsnivå enn ansatte i privat sektor, poengterer Stykket.

For å øke tryggheten for de som ikke har tjenestepensjon i dag, er NITO positiv til et forslag om å innføre en slik ordning for alle.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.