T2

Nikon lanserer hybridkamera

Nikon lanserer to speilløse hybridkameraer. Dette uredigerte (dog komprimerte) bildet er tatt med Nikon1-V1, og viser samme kamera.
Nikon lanserer to speilløse hybridkameraer. Dette uredigerte (dog komprimerte) bildet er tatt med Nikon1-V1, og viser samme kamera.Bilde: Håkon Jacobsen

Alle har ventet på at fotogigantene Canon og Nikon skulle lansere speilløse systemkameraer, eller hybridkameraer som mange kaller dem. Canon hadde pressekonferanse i forrige uke. Da kom det ikke.

Men i dag trakk Nikon duken av sine nye hybridmodeller, som går i strupen på det nye segmentet som Panasonic, Sony og Samsung har kost seg i lenge.

– En revolusjon

Nikons anerkjennelse av at speilrefleks ikke er det eneste saliggjørende vil nok ha to effekter. Det ene er tøffere konkurranse for dem som allerede er i dette markedet, men viktigere er at hybridene nå får et skulderklapp fra den store fotogorillaen.

Hva den andre gorillaen gjør nå er uvisst, men det tar vel ikke lang til før Canon åpner buret heller.

– I dag starter vi en fotorevolusjon, og fotografering blir aldri det samme igjen. Dette er verdens raskeste kamera. Det kan ta opp 60 bilder i sekundet. Og kameraet kan ta bildet før du gjør det selv. Og ikke bare det. Det kan ta helt perfekte bilder også. Det kan ta stillbilder med full oppløsning selv når du tar video. Det er slankt og det tenker for deg. Mange har ventet på dette kameraet, sier Nikons norgessjef Bjørn Mangseth, og legger med det lista ganske så høyt.

Nikon 1

Nikon 1 kommer i to modeller; V1 og J1. Nikon har rett i at de utstyrt nyheten med helt nye funksjoner som skal hjelpe fotografen til å ta det perfekte bildet.

– Tenk på mobilbransjen. Vi elsket jo ikke mobilene i gamle dager, men Apple endret på det. Vi tror dette har vært en parallell utvikling på kameraer også. Nå trenger vi et paradigmeskifte her også, sier Nikons produktsjef Vegar Berg.

– Andre produsenter har laget noe mellom kompakt og speil, men vi har ikke hatt det ennå. Likevel er dette et interessant marked, men vår ingeniører valgte heller å starte helt på nytt og lage noe vi var helt alene om. Vi kaller dette A-CIL, eller avansert kamera med utskiftbar optikk.

Les også: 24 megapiksler fra Sony

Full kontroll

Nikon hevder at kameraet er raskest i klassen.

Det er utstyrt med en ny Expeed 3-sensor og en prosessor som kan svelge unna 600 megapiksler i sekundet.

– Du vil aldri gå glipp av et øyeblikk med dette kameraet, hevder Berg.

– Det manipulerer tid og fanger bilder både før og etter at du trykket på knappen. Du kan ta et øyeblikksbilde av tid ved at du kan ta en liten video i saktefilm rundt selve bildet. Da får du de bildene du før har gått glipp av. Når du trykker på knappen tar det 20 bilder i full oppløsning, velger ut de fem beste ut fra ansiktsuttrykk og en rekke andre faktorer og viser deg det beste av dem. Du kan lagre alle fem eller bare et.

Kjapp fokus

Den raskeste autofokus i klassen med hele 73 punkter. Samtidig har det også kontrastdeteksjon som kan velges etter situasjonen.

Kameraene er lyssterke og skal klare støyfrie bilder i området 100 til 3200 ISO, men kan presses til mer. Video er viktig sier Nikon og de nye kameraene tar video i Full HD.

Noen vil nok synes 10,1 megapiksler er lite, men Nikon mener dette er nok for å lage svært gode bilder. Husk at vi snakker om store piksler, og det er det det handler om, sier Nikon.

Som kompakt

På tross av størrelsen er det like enkelt i bruk som et kompaktkamera.

To hus, fire objektiver og masse utstyr kommer i første omgang, men mer følger. Sammen med kameraene kommer også verdens minste blits.

J-huset er kameraet for vanlige folk og huset er tilgjengelig i mange farger. V1 er et litt mer påkostet kamerahus med noen få ekstra funksjoner. Det er mer robust og har mer utstyr.

J1 med 10-30mm koster 4990 og oppover, V1 koster 7190 med det samme objektivet.

Les også: TEST: LG Optimus 3D

Les mer om: